2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Tíz év után értek el sikert a mesterséges megtermékenyítést kidolgozó orvosok

2019. július 25. 14:45

Sok vallási vezető a természet rendjébe való mesterséges beavatkozásnak tekintette a módszert, az eljárás „világi” kritikusai pedig a súlyos rendellenességek kialakulásának veszélyére figyelmeztettek. A gyermeknemzéssel kilenc éven át sikertelenül próbálkozó brit házaspár, Lesley és John Brown azonban másképp gondolta. 41 éve, 1978. július 25-én az angliai Oldhamben megszületett a világ első lombikbébije, Louise Joy Brown.

Utolsó szalmaszálként kapaszkodtak az addig minden esetben sikertelen mesterséges megtermékenyítési kísérletekbe, és kitartásukat siker koronázta. 1978. július 25-én, 13 perccel éjfél előtt az angliai Oldhamben 2600 grammal megszületett a világ első lombikbébije, Louise Joy Brown.

Az újszülöttet az orvostudomány csodájaként ünnepelték. A módszer meddő asszonyok százezreinek adta vissza a hitet.

Az eljárás atyjai, Robert Edwards és Patrick Steptoe mintegy 10 éven át próbálkoztak a megfelelő módszer kidolgozásával, ám kísérleteik az 1970-es évek első felében rendre kudarcba fulladtak. Hosszú ideig egyetlen alkalommal sikerült a megtermékenyítés, ám a komplikációk miatt ebben az esetben is abortuszt kellett végrehajtani.

A petevezeték-elzáródás miatt meddő Lesley Brownba 1977. november 10-én ültették be a testén kívül megtermékenyített petesejtet, néhány hónap múlva pedig világra hozta egészséges kislányát. A házaspár és a kis jövevény hónapokig a média kereszttüzében élte az életét, és még a házukat is alig tudták úgy elhagyni, hogy ne loholjon a nyomukban egy újságíró.

1982-ben megszületett Brownék második, szintén mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyermeke, Natalie, aki 1999-ben az első lombikbébi lett, aki gyermeknek adott életet. 2007-ben Louise kisfia is megszületett. A testvérpár babái már természetes úton fogantak meg. John 2007-ben, 64 éves korában halt meg, felesége pedig 2012-ben, szintén 64 évesen hunyt el.

Robert Edwards 2010-ben orvosi-élettani Nobel-díjat kapott. Mivel társa, Patrick Steptoe 1988-ban elhunyt, nem kaphatta meg a csakis élő személynek odaítélhető elismerést. Becslések szerint 1978 óta a világon több mint 5,5 millió  baba született a két tudós által kidolgozott eljárásnak köszönhetően.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: mdr.deA felnőtt Louise Joy szüleivel napjainkban (kép forrása: ma7.sk)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár