2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Teljeskörű „szolgáltatást” nyújtó ókori mumifikálóműhelyre bukkantak Egyiptomban

2020. május 5. 20:06 Múlt-kor

A halál üzlete

Ma már köztudott, hogy az ókori egyiptomiak hite szerint ahhoz, hogy a lélek a halál után eljusson a túlvilágba, a holttestnek épen kellett maradnia.

Ez a rendkívül precízen megszervezett konzerválási szertartás azonban mintegy 70 napon át tartott, amelyek mindegyikéhez megvoltak a megfelelő rítusok és imák.

Miután az eltávolított belső szerveket a kanópuszedényekbe helyezték, a hullát többek között nátrium-karbonáttal és egyéb sókkal szárították ki, majd illóolajokkal kenték át, és a jól ismert lencsíkokba tekerték, amelyek közé amuletteket és varázslatokat tartalmazó papiruszokat helyeztek el. A halottakkal rendszerint legkedvesebb tárgyaikat is eltemették.

„Hatalmas ipar volt” – mondta el Hussein. A legszegényebbeknek különböző kedvezménycsomagokkal segítettek a műhelyek.

Mint kiderült, a szóban forgó vállalkozás valóban teljeskörű szolgáltatást nyújtott: Hussein és csapata felfedezett egy másik, még mélyebbre vezető járatot is, amely egy hat sírt és 50 múmiát tartalmazó helyiségbe vitte őket.

Az egyik sírban egy héttonnás, mészkőből készült szarkofág volt elhelyezve, amely egy nő múmiáját tartalmazta, egy másikban pedig egy aranyból és ezüstből készült halotti maszkkal temettek el – egész Egyiptomban mintegy száz éve nem találtak ehhez hasonlót. A beépített sírkomplexum számos további, ennél szerényebb körülmények között, fa koporsókban eltemetett múmiát is rejtett.

Hussein elmélete szerint a műhely vezetői pénzt, illetve földtulajdont is elfogadtak fizetségként szolgáltatásaikért – miután megkapták a holttestet, elhelyezték a járatban, majd a fizetség kézhezvételét köetően végezték el a munkát.

Végső soron valóban ez az első alkalom, hogy a régészeti bizonyíték részletesen alátámasztja az ókori leírások és jogi dokumentumok alapján felállított elméleteket. Mindemellett a csapat felfedezése üdítő kitérő a többnyire uralkodói sírokkal foglalkozó „mindennapi” egyiptológiából, az ókori állam közembereinek temetkezési lehetőségei felé.

Raue szerint Hussein „nagyon sok olyan információt gyűjt, amely a múltban egyszerűen elveszett. Létezett egy teljes infrastruktúra a föld felett is, amelyet dokumentáció nélkül eltávolítottak.”
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Kanópuszedények (kép forrása: pxhere.com)Tutanhamon fáraó híres arany halotti maszkja (kép forrása: wallpaperflare.com)Az eljárás ábrázolása Anubisz istennel (kép forrása: Flickr)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár