2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Több millió eurót érő aprócska festményt tartott tűzhelye felett egy gyanútlan idős nő

2019. szeptember 25. 19:46 MTI

A 13. században élt itáliai festő és mozaikművész, Cimabue egy alkotása került elő egy Párizs közelében élő idős francia nő otthonából - közölték a korai reneszánsz festményt azonosító szakértők, akik 4-6 millió euró közé becsülik a kép értékét.

A Krisztus kigúnyolását ábrázoló, mindössze 25,8 centiméterszer 20,3 centiméteres alkotás közvetlenül egy főzőlap felett lógott az idős francia nő otthonában az észak-franciaországi Compiègne-ben.

A párizsi Eric Turquin Expertise cég szakértői szerint a festmény Cimabue egy 1280-ban készült sokszárnyú oltárképének a része lehet. A firenzei mester nyolc jelenetben festette meg Krisztus szenvedését és keresztre feszítését.

Az oltárkép két másik jelenetét a londoni National Gallery, valamint a New York-i Frick-gyűjtemény őrzi. A brit fővárosban lévő képet 2000-ben ajándékozta a nemzetnek egy brit arisztokrata, aki családja suffolki kastélyának kitakarításakor bukkant rá a korábban évszázadokon át elveszettnek hitt alkotásra.

A most azonosított képről az idős francia asszony és családja is azt hitte, hogy csak egy egyszerű ikon, mígnem idén júniusban egy helyi becsüs fel nem világosította őket a kép valódi értékéről. Később Eric Turquin is megerősítette a temperafestékkel készült, aláírás nélküli festmény eredetiségét.

Az infravörös fénnyel végzett vizsgálat kimutatta, hogy "a festményt kétséget kizáróan ugyanaz a kéz készítette", mint a Cimabuénak tulajdonított többi ismert alkotást. Turquin szerint továbbá a három panelen hasonló mintázatban futnak a fapusztító lárvák több száz éves járatai és mindhárom kép ugyanolyan nyárfatáblára készült.

Turquin az Actéon aukcióházzal közösen fogja elárverezni a festményt október 27-én a Párizstól északra fekvő Senlis városában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár