2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sztálin adott utoljára a székelyeknek autonómiát

2014. október 28. 12:23 Csernus Szilveszter

Az autonómia ára

A MAT biztosította a magyar oktatási és kulturális intézmények fennmaradását és működését, amit az autonómia legjelentősebb eredményeként könyvelhetünk el. De a székely autonómiáért cserébe nagy árat fizetett nemcsak a maradék romániai magyar, de sok más nemzeti kisebbség is. A propagandaértékkel, kirakatjelleggel is rendelkező MAT létrehozását követően, 1953 januárjában ugyanis Ghiorghiu-Dej kijelentette: a nemzetiségi kérdést megoldották Romániában.

Álláspontja szerint immár nem volt szükség egyéb kisebbségi szervezetre, ami nemcsak a magyarságot érintette, ugyanis 660 ezer egyéb nemzetiségű lakos is élt a Román Népköztársaságban. Így néhány hónappal később a német, zsidó, szerb és ukrán szervezetek, valamint a Magyar Népi Szövetség is „feloszlatta önmagát”, sőt megszüntették a Nemzetiségi Minisztériumot is.

A MAT-on kívüli kétnyelvű feliratok lassan eltűntek; Gheorghiu-Dej megszüntette a magyar nyelv hivatalos használatát a többi tartományban és a magyar kulturális intézményeket, könyvkiadókat, színházakat is fokozatosan a MAT-ba telepítették át. A két kolozsvári magyar főiskolát felszámolták, a magyar nyelvű irodalomhoz való hozzáférés (a könyvtárak vagy a sajtó révén) is egyre nehézkesebbé vált. A MAT így egyre inkább egy „magyar kulturális üvegházzá”, vagy Lipcsey Ildikó szavaival élve, „kultúrgettóvá” vált (Utak és tévutak. Bp., 2008.).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár