2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Szokatlan házasságok sorozata alakította Anglia történelmét

2021. május 9. 17:12 Múlt-kor

A királyságnak, mint intézménynek az egyik legfontosabb szerepe a jogfolytonosság és a stabilitás biztosítása. A középkortól kezdve a mindenkori uralkodók személyükben is egyfajta szakralitással lettek felruházva, ezért a házasságukra különösen oda kellett figyelniük. Az emberi természet és a hatalmi politika azonban gyakran felülírta a szokásjogot, számtalan, ma már szokatlannak ható esettel gyarapítva a királyi dinasztiák történetét. Ez alól a legismertebbnek számító angol monarchia sem volt kivétel.

Hitvalló Eduárd koronázása
Hitvalló Eduárd megkoronázása a winchesteri székesegyházban, a canterburyi érsek által

Hastings és a normandiai hódítók

Hitvalló Eduárd (1042–1066) a Wessex-ház uralkodója volt, aki azonban hagyta, hogy helyette Godwin wessexi gróf, majd a fiai kormányozzanak. Hogy biztos legyen felőle, feleségül vette Godwin lányát, Ealdgyth-et. A házasságuk gyermektelen maradt, egyes későbbi források szerint azért, mert Eduárd fiatalon cölibátust fogadott.

Mindenesetre amikor Godwin egy rövid időre kiesett a király kegyeiből, Eduárd zárdába küldte a feleségét, de Godwin visszatérésekor kénytelen volt döntését felülvizsgálni. Halála után gazdag adományokban részesítette nejét, ami Anglia leggazdagabb asszonyává tette.

Ealdgyth elvesztette valamennyi bátyját, mikor Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte a trónt, ő maga azonban túlélte a dinasztiaváltást, és később a férje mellé temették el.

Hódító Vilmos (1066–1087) négy fia közül a legkisebb, negyedik fiú, aki a Henrik nevet viselte, apja mindkét trónját megszerezte utóbb. Bátyjának, II. Vilmosnak, akivel egyes források szerint egy fáról visszapattanó nyílvessző végzett, nem volt felesége.

Henriknek azonban szintén nem volt szerencséje: bár több mint húsz törvénytelen gyermekéről tudunk, törvényes örököse egy hajóbalesetben meghalt, így lányára, Matildra maradt az angol trón.

Az utóda végül Blois-i István lett, aki korábban felesküdött arra, hogy Matildot támogatja majd az angol trónon, de Hódító Vilmos lányának fiaként végül jogot formált a trónra. A Matilddal folyó háborújának az vetett csak véget, hogy örökösei elhunytak, így kiegyezett vele, hogy halála után Henrikre, Matild fiára szálljon a korona.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Wallis Simpson windsori hercegné és Eduárd windsori herceg, a lemondott király idősebb korukbanII. Eduárd és Izabella koronázása a westminsteri apátságbanAnjou MargitBragança KatalinII. Jakab és Hyde AnnaSarolta királyné
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár