A vörösterror 133 napja

Szobrot kapott a cseh fővárosban Semmelweis, az anyák megmentője

2018. június 29. 14:54 MTI

Szobrot kapott Prágában Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz felismerője, az anyák megmentője. A világhírű magyar orvos mellszobrát a cseh főváros központjában lévő általános egyetemi kórház szülészeti részlegének főbejáratához közel helyezték el, és csütörtökön leplezték le. 

Semmelweis szobra Prágában

A vörös márvány alapzaton és szürke márvány oszlopon elhelyezett bronz mellszobor Madarassy István magyarországi képzőművész alkotása.

A mellszobor alatt az oszlopon a Semmelweis 1818-1865 felirat áll. Az oszlop két oldalán elhelyezett cseh, illetve angol nyelvű szöveg szerint ez Semmelweis Ignác első szobra Csehországban. A szobrot a budapesti Semmelweis Egyetem és a prágai Károly Egyetem közösen állította Rosivall László javaslatára Semmelweis születésének 200. évfordulója alkalmából. „Legyen ez a szobor jelképe az ügy iránti fellángolásnak és a tudomány győzelmének a tagadás és a kétkedés felett” - olvasható csehül és angolul.

Az ünnepségen megjelent Tomás Zíma, a Károly Egyetem rektora és Boros Miklós prágai magyar nagykövet, akik beszédükben méltatták Semmelweis Ignác munkásságát és életét. A rektor azt is elmondta, hogy nagyon jó és hasznos az együttműködés a Károly Egyetem és a Semmelweis Egyetem között, és ezt a jövőben is folytatni kívánják.

A prágai szoboravatásra az idei Semmelweis-emlékév keretében kerülhetett sor. A szobor felállítását a cseh fővárosban a magyar emlékbizottság kezdeményezte, a költségeket a magyar állam fedezte. Magát a mellszobrot a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem ajándékozta a prágai egyetemi kórháznak.

Az U Apolináre kórházban működő szülészet Európa egyik legrégibb ilyen intézete, gyökerei a 18. századba nyúlnak vissza. Az egész szülészeti épületegyüttest a 19. század végén Josef Hlávka neves cseh építész tervezte és építtette. Mint a szoboravatón elhangzott, Hlávka a tervezésnél figyelembe vette Semmelweis felismeréseit is, ezért a szülészet minden részlege lezárható, elszigetelhető például fertőzés vagy más hasonló probléma esetén.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!