Hitler elfeledett szövetségesei

Szó szerint egymásra temették az embereket a bulgáriai holtak városában

2017. szeptember 7. 09:32 MTI

Hatalmas ókori temetkezőhelyet tártak fel a bulgáriai antik városban, Perperikonban. Az ókorban a település a Dionüszosz-kultusz központja volt, a középkorban pedig erődítményt építettek oda, amely a hegység keleti részét ellenőrizte.

Holtak városa

Az ország délkeleti részén lévő 470 méter magas hegy püspöki bazilikája mellett több korszakban temették el az embereket. „A nekropolisz olyan népszerű volt, hogy az embereket szó szerint egymásra temették” – mondta Nikolaj Ovcsarov bolgár régész a bTV bolgár televízióban.

A négy rétegnyi sírkamrát kőlapok választják el egymástól. Az egyik sírban Ovcsarov csapata az elhunytak személyes tárgyait és ékszereket is találtak, egy fülbevaló szó szerint a tv-kamerák előtt került elő. A holtak városának felfedezése az Ovcsarov vezette ásatások idei szenzációját jelenti.

A tizennyolc éve tartó ásatások során a rézkorszakig sikerült visszavezetni Perperikon történetét. Perperikon (Hyperperakion) a Rodope keleti lejtőjén, Kardzsali városától 15 kilométerre északra, Szófiától 250 kilométerre délkeletre helyezkedik el. A térség már a Kr.e. 5. évezredben lakott volt.

Az ókorban a település a Dionüszosz-kultusz központja volt, a középkorban pedig erődítményt építettek oda, amely a hegység keleti részét ellenőrizte. A trák települést 1979-ben fedezték fel. A bolgárok középkori várat építettek a sziklás hegyre. A bazilika az 5. századból származik.

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!