2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerelemistennőt faragott Hollywood a félénk és szerény Rita Hayworth-ből

2022. október 17. 11:50

Előbb tudott táncolni, mint járni, tizenkét évesen már apja lokáljában lépett fel Rita Hayworth, „a nagy amerikai szerelemistennő”, aki 104 éve, 1918. október 17-én született. A második világháború idején sok amerikai katonának az ő fotói jelentették az egyetlen gyógyírt a frontvonalon átélt borzalmakra.

Rita Hayworth
Rita Hayworth és Jack Cole koreográfus a Tonight and Every Night reklámfotóján

Eredeti neve Margarita Carmen Cansino, apja spanyol táncos, anyja ír-angol táncosnő volt. A legenda szerint róla nevezték el a Margarita koktélt. 1937-ben férjhez ment Edward Judson menedzserhez, aki sztárt faragott belőle.

Beszédórákra íratta be, átformálta alakját, a hollófekete haj előbb gesztenyebarnára változott, végül teljesen kiszőkült, keresztnevét lerövidítették és megkapta az anyai Haworth vezetéknevet, egy elegáns y betoldásával.

Rita Hayworth 1939-ben elsöprő (kassza)sikerrel mutatkozott be a Csak az angyaloknak van szárnyuk című filmben. A Columbia stúdió tizenhárom kisebb szerep után kölcsönadta a Warner Brothersnek, ahol megszületett a démoni szőke vamp, a „szerelemistennő”.

Tánctudását Gene Kelly és Fred Astaire partnereként csillogtatta, a revüfilmek egyszerre tették sztárrá és bálvánnyá. Érdekesség, hogy kellemes hangja ellenére filmjeiben egész pályafutása során más énekelt helyette.

Bár a magánéletben félénk, csendes, szerény jelenség volt, a filmvásznon robbanékony, érzéki nőket alakított. Ő lett a női szexepil megtestesítője, képe felkerült a Life magazin címlapjára és az 1946-ban a Bikini-szigeteken felrobbantott kísérleti hidrogénbombára is.

A második világháború idején sok amerikai katona az ő fotóit nézegetve ábrándozott a frontvonalban. A Max Factor kozmetikai cég az első számú szexszimbólummá előlépett Hayworth-szel reklámozta új rúzsát.

Rita Hayworth sikere főként azzal magyarázható, hogy a korábbi bálványnak, Greta Garbónak ugyan érzéki volt a szája és hosszú a lába, de „csak” 75 centiméteres a mellbősége, ezen a téren Hayworth viszont jóval kedvezőbb, 92 centis adottságokkal büszkélkedhetett.

Karrierje az ötvenes évek végén indult hanyatlásnak, helyét nemsokára új sztárok foglalták el a nézők szívében és az újságból kivágott képeken. Utolsó musicalje 1957-ben a Joey pajtás volt, ebben szerepelt együtt utódával, Kim Novakkal.

A hatvanas években A cirkusz világa című filmben John Wayne és Claudia Cardinale partnereként tűnt fel, majd Európában, főként Olaszországban forgatott, utolsó munkája, az Isten haragja 1972-ben készült.

Magánélete nem alakult szerencsésen, egyik férjével sem töltött együtt többet néhány évnél. Öt férje közül négy, köztük Orson Welles szakmabeli volt, az egyetlen „civil” a nem kevésbé ismert multimilliomos muzulmán playboy, Ali Khan herceg volt. Az ő kedvéért Hayworth a negyvenes évek végén néhány évre otthagyta Hollywoodot és Európába települt.

A karrierje hanyatlásával párhuzamosan kialakult depresszióból az alkoholba menekült, botrányaitól volt hangos a sajtó. Idővel elhatalmasodott rajta az Alzheimer-kór, amely 68 éves korában, 1987. május 14-én végzett vele. Emlékére évente jótékonysági gálát rendeznek és a bevételt az Alzheimer-kór kutatására fordítják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Fred Astaire-rel a You Were Never Lovelier című filmbenRita Hayworth és Orson Welles az esküvőjükön (jobbra Joseph Cotten, a vőlegény tanúja)Lily Tomlin és Rita Hayworth

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár