2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Számos összeesküvéssel kellett szembenéznie Richelieu bíborosnak

2024. március 6. 14:20 Múlt-kor

Gyors felemelkedés

A fiatal püspök hét évvel később, 1614-ben már a papi rend vezéralakjaként tűnt fel a rendi gyűlésen. Felszólalásai Medici Mária királyné figyelmét is felkeltették, és a királyi udvar tárt karokkal fogadta. Az apja, IV. Henrik meggyilkolása után 1610-ben a francia trónt elfoglaló XIII. Lajos szintén kiskorú felesége, Ausztriai Anna szolgálatába állt

Az ifjú király helyett az országot régensként irányító Medici Mária, valamint kegyence, d’Ancre márki, vagyis Concino Concini meglátta Richelieu-ben a lehetőséget, és amellett, hogy Anna királyné tanácsadója lett, 1616-ban államminiszterként a külügyek irányítójává is megtették.

A kamasz király azonban idővel tényleges hatalmat követelt magának, és ennek jegyében 1617 áprilisában meggyilkoltatta Concinit. A kegyenc holttestét a párizsi csőcselék szaggatta szét. Medici Mária anyakirályné Richelieu-vel együtt a Loire völgyében található Blois kastélyába menekült.

Az anyakirályné és főnemesi támogatói 1619-20-ban több alkalommal is fellázadtak a király ellen, ám az uralkodónak ezeket a próbálkozásokat sikerült levernie. A két fél közötti viszonyt végül az 1620-as angers-i béke rendezte, amelynek tető alá hozásában Richelieu kulcsszerepet játszott.

Miután XIII. Lajos számára már ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy az 1622-ben bíborosi rangra emelt Richelieu az állam érdekeit mindennél előbbre valónak tartja, 1624-ben a királyi tanács tagjává választotta.

Néhány hónap múlva már az első miniszteri pozíciót is magáénak tudhatta. Az uralkodó és a bíboros felismerte, hogy szoros együttműködésük mindkettejük hasznára válik. Richelieu tíz év alatt a rendi gyűlés tehetséges szónokából a Francia Királyság egyik legnagyobb hatalmú emberévé, a kül- és belpolitika első számú irányítójává emelkedett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Richelieu bíboros bemutatja a festő Poussin-t XIII. Lajos királynak Jean Alaux 1832-es festményénPeter Paul Rubens: IV. Henrik apoteózisa és Medici Mária régensségének kikiáltása, 1610. május 14.La Rochelle feladása egy 17. századi festményenMichel de Marillac pecsétőrRichelieu bíboros Philippe de Champaigne festményén, 1636.Richelieu bíboros mumifikált feje a Le Journal Illustré című hetilap illusztrációján, 1866.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár