2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Számos összeesküvéssel kellett szembenéznie Richelieu bíborosnak

2024. március 6. 14:20 Múlt-kor

Hugenották és „vakbuzgók” szorításában

Richelieu belpolitikáját az abszolút királyi hatalmat veszélyeztető törekvések, a protestáns és főúri lázadások elleni küzdelem határozta meg. Franciaországon az 1620-as években hugenotta felkelések sorozata söpört végig.

1627-ben a hugenotta ellenállás fellegvára, az Atlanti-óceán partján fekvő La Rochelle ostromával kezdetét vette a protestáns lázadók leverésére indított végső offenzíva, amely 1628-ban – hosszú és véres ostrom után – a hugenották vereségével ért véget.

Richelieu reálpolitikusi énje immár sokadszor mutatkozott meg, a pillanatnyi érdekközösséget kihasználva ugyanis Franciaország egyik legnagyobb ellenlábasa, Spanyolország segítségével verte le a felkelést.

Bár a hugenották még ezután is folytatták a harcot, a bíboros könnyedén vérbe fojtotta a déli Languedoc tartományban kitört lázadást. Az 1629-ben megkötött alais-i béke ugyan eltörölte a hugenották katonai és politikai kiváltságait, az 1598-as nantes-i ediktumban biztosított szabad vallásgyakorlást azonban továbbra is lehetővé tette számukra. A vallásháború ezzel fél évszázadra véget ért.

A Richelieu-t korábban az udvarhoz csábító Medici Mária ekkorra már nyíltan a vörös eminenciás leváltásán fáradozott. Az anyakirálynét támogatták a Richelieu legnagyobb politikai riválisa, Marillac pecsétőr mögött tömörülő, spanyolpárti katolikusok, a „vakbuzgók”, akik nem nézték jó szemmel a hugenottákkal szemben tanúsított enyhe bánásmódot, a belső reformokat és a külpolitikai óvatosságot pedig előbbre tartották a bíboros és politikájának hívei, a „jó franciák” által propagált nagyhatalmi törekvéseknél.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Richelieu bíboros bemutatja a festő Poussin-t XIII. Lajos királynak Jean Alaux 1832-es festményénPeter Paul Rubens: IV. Henrik apoteózisa és Medici Mária régensségének kikiáltása, 1610. május 14.La Rochelle feladása egy 17. századi festményenMichel de Marillac pecsétőrRichelieu bíboros Philippe de Champaigne festményén, 1636.Richelieu bíboros mumifikált feje a Le Journal Illustré című hetilap illusztrációján, 1866.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár