2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Számos különleges programmal ünnepli Barabás Miklós örökségét a Magyar Nemzeti Galéria

2023. szeptember 29. 15:06

A Magyar Nemzeti Galéria új időszaki kiállítása Barabás Miklósnak, a 19. századi magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb mesterének a rajzaiból és akvarelljeiből mutat be izgalmas válogatást, ráadásul rendhagyó módon néhány művet még nagyítóval is megvizsgálhatnak az érdeklődők. A 125 éve elhunyt művész életművét most 125 alkotást felvonultató kiállításon láthatja a közönség. A tárlaton néhány ismert festmény mellett elsősorban olyan rajzok és akvarellek láthatók, amelyekkel korábban még nem szerepeltek kiállításon. A kiállítás tárlatvezetéssel még nagyobb élményt nyújt!

Barabás Miklós
Barabás Miklós önarcképe 1841-ből

Barabás, a művészpolgár

Csorba László, a 19. század történelmét, kultúrtörténetét és művészetét egyaránt kiválóan ismerő történész szubjektív tárlatvezetése Barabás Miklóst, az embert, a művészt, a közéleti személyiséget mutatja be október 6-án 16:00 és 17:00 között. A szegény székely család sokadik gyermekeként született Barabás Miklóst tehetsége és szorgalma juttatta odáig, hogy ő lett Magyarországon az első festőművész, aki családjával együtt kizárólag a művészi honoráriumból meg tudott élni a gyarapodó Pest-Budán. Életútjának fontos jellemzője, hogy feleségét egy svájci francia polgárcsaládból választotta. Milyen közösségek formálták a gyermek, majd a pályakezdő, a fiatal férfi és a sikeres művész világát, gondolkodását? Mit hagyott hátra maga mögött és hová jutott el abban a korban, amikor – képein is megörökítve – megszületett a modern Magyarország?

A reformkor nagy művésze

Barabás Miklós a 19. századi magyar művészet egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb alakja, akinek pályafutása mintegy hét évtizedet ölel fel. Festészetének mindenki által ismert darabjai a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán tekinthetők meg; e művekben a nemzeti festészet egyes műfajainak kibontakozását követhetjük nyomon.

A Barabás Miklós, a rajz mestere című időszaki kiállítás szeptember 15-étől január 14-éig a festmények mögött megbújó, nem megrendeléseket teljesítő, hanem saját örömére alkotó virtuóz mester munkásságát mutatja be a művész halálának 125. évfordulóján 125 kiállított akvarellben és ceruzarajzban.

A szeptember 30-án, 15:00 és 16:00 között esedékes tárlatvezetésen Hessky Orsolya művészettörténész, a Barabás-kiállítás kurátora a művész festészetét a 19. századi állandó gyűjteményben mutatja be, grafikai munkásságáról pedig a nemrég nyílt időszaki kiállításban beszél.

Tárlatvezetés gyermekeknek is

Október 7-én gondolán, vitorlás hajón, szekéren, és szamárháton is utaznak a gyermekek Barabás Miklós kiállításán festmények, rajzok és akvarellek segítségével. Utána virágnyelven szerelmes üzenetet küldenek, lakodalomba csöppennek és a 19. századi Budapesten Petőfi Sándorral is találkoznak.

A tárlatvezetés két korcsoportra van osztva, 6-9 évesek számára 10:30 és 11:00 között, illetve 10-13 évesek számára 11:15 és 11:45 között kerül rá sor.

A programokról további információ, illetve jegyvásárlási lehetőség a Magyar Nemzeti Galéria oldalán található.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Galambposta (1843)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár