2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szabad és játékos formában népszerűsíti az irodalmat a PIM és a Petőfi Kulturális Ügynökség a Művészetek Völgyében

2021. július 19. 14:23

Alig ismert magyar indiánsztorik, Cseh Tamás-koncertek archív felvételei, Mészöly Miklós és Pilinszky János műveinek zenés feldolgozásai – minden napra jut izgalmas kortárs irodalmi program a Petőfi Udvar területén, ahol többek között Balsai Móni, Törőcsik Franciska, Trill Zsolt és Prieger Zsolt vendégeskedik.

Az idei Művészetek Völgyében kis túlzással irodalmi szabadegyetemet varázsol Taliándörögd egyik szegletébe a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség. A PIM és tagintézményei, illetve a PKÜ által összeállított programsorozat középpontjában Cseh Tamás, Pilinszky János és Mészöly Miklós életműve, a magyar indiánok története áll olyan eseményekkel, amelyek még az alkotók munkásságát vagy a magyar közelmúlt rejtettebb irodalmi történeteit behatóan ismerőknek is tartogathatnak újdonságokat.

A fesztiválon mindennapi programmal készül a Cseh Tamás Archívum: a művész hagyatékát kezelő intézmény fotókiállításon mutatja be az egyik legismertebb dalszerző életútját, esténként pedig Cseh Tamás teljes pályáját felölelő koncertfilm-vetítéseket tartanak az udvarban: az 1985-ös pécsi Jóslat-esttől egészen az utolsó, Bakáts téri koncertig.

A 100 éve, 1921-ben született Pilinszky János tiszteletére versfát állítanak fel a Petőfi Udvarban, az Anima Sound Systemből ismert Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska színésznő pedig külön zenés esttel készül a költő életművét alapul véve. Pilinszky-feldolgozásokkal érkezik a völgybe a felvidéki Gorlo Volka együttes, emellett Pátkai Rozina énekes-dalszerző barátaival a költő műveiből táplálkozó dalokat ad elő az udvarban, többek között Döbrösi Laurával és Színész Bobbal.

 

Külön fókuszt kap a Petőfi Udvarban a szintén száz éve született kiváló prózaíró, Mészöly Miklós. A Művészetek Völgye első hétvégéjén Mészöly és Polcz Alaine kötetben kiadott, kordokumentumként és egy házasság krónikájaként is ismert izgalmas levelezéséből olvas fel Balsai Móni és Trill Zsolt. A Prieger-Törőcsik alkotópáros külön irodalmi estet szentel Mészöly szövegeinek a centenárium alkalmából.

A Petőfi Udvar programjainak segítségével elmélyedhetünk a magyar „indiánozás” világában!  Juhász Árpád (Kóborló Farkas) és Húsvéti Tibor (Fekete Szarvas) különleges előadással érkezik Taliándörögdre, Vető János pedig Baksa-Soós Jánosról, a Kex zenekar frontemberéről, „a jövő indiánjáról” mesél. Akiknek még ez sem lenne elég, azok napközben bekapcsolódhatnak Cooper Nagy indiánkönyvének közös olvasásába – legyen szó akár gyerekekről vagy felnőttekről.

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Igazgatóságának tematikus zenés irodalmi sorozata, a KMI12 szintén leköltözik a völgybe, pályakezdő költők műveit hallhatjuk az Eleven Költők Társaságának koncertjén. Bemutatkoznak az udvarban a KMPI E-könyvtér programjában megjelent digitális kötetek, és aki Taliándörögdön tudna meg többet Arany, Petőfi, Kosztolányi vagy Csáth életének kevésbé ismert részleteiről, azt 3D-s tárlatvezetésre várják a szervezők a Petőfi Udvarban július 23. és augusztus 1. között.

A Petőfi Udvar részletes programja a Művészetek Völgyében

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Trill ZsoltPrieger ZsoltA Gorlo Volka együttesTörőcsik Franciska

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár