2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Szabad és játékos formában népszerűsíti az irodalmat a PIM és a Petőfi Kulturális Ügynökség a Művészetek Völgyében

2021. július 19. 14:23

Alig ismert magyar indiánsztorik, Cseh Tamás-koncertek archív felvételei, Mészöly Miklós és Pilinszky János műveinek zenés feldolgozásai – minden napra jut izgalmas kortárs irodalmi program a Petőfi Udvar területén, ahol többek között Balsai Móni, Törőcsik Franciska, Trill Zsolt és Prieger Zsolt vendégeskedik.

Balsai Móni
Balsai Móni

Az idei Művészetek Völgyében kis túlzással irodalmi szabadegyetemet varázsol Taliándörögd egyik szegletébe a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség. A PIM és tagintézményei, illetve a PKÜ által összeállított programsorozat középpontjában Cseh Tamás, Pilinszky János és Mészöly Miklós életműve, a magyar indiánok története áll olyan eseményekkel, amelyek még az alkotók munkásságát vagy a magyar közelmúlt rejtettebb irodalmi történeteit behatóan ismerőknek is tartogathatnak újdonságokat.

A fesztiválon mindennapi programmal készül a Cseh Tamás Archívum: a művész hagyatékát kezelő intézmény fotókiállításon mutatja be az egyik legismertebb dalszerző életútját, esténként pedig Cseh Tamás teljes pályáját felölelő koncertfilm-vetítéseket tartanak az udvarban: az 1985-ös pécsi Jóslat-esttől egészen az utolsó, Bakáts téri koncertig.

A 100 éve, 1921-ben született Pilinszky János tiszteletére versfát állítanak fel a Petőfi Udvarban, az Anima Sound Systemből ismert Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska színésznő pedig külön zenés esttel készül a költő életművét alapul véve. Pilinszky-feldolgozásokkal érkezik a völgybe a felvidéki Gorlo Volka együttes, emellett Pátkai Rozina énekes-dalszerző barátaival a költő műveiből táplálkozó dalokat ad elő az udvarban, többek között Döbrösi Laurával és Színész Bobbal.

 

Külön fókuszt kap a Petőfi Udvarban a szintén száz éve született kiváló prózaíró, Mészöly Miklós. A Művészetek Völgye első hétvégéjén Mészöly és Polcz Alaine kötetben kiadott, kordokumentumként és egy házasság krónikájaként is ismert izgalmas levelezéséből olvas fel Balsai Móni és Trill Zsolt. A Prieger-Törőcsik alkotópáros külön irodalmi estet szentel Mészöly szövegeinek a centenárium alkalmából.

A Petőfi Udvar programjainak segítségével elmélyedhetünk a magyar „indiánozás” világában!  Juhász Árpád (Kóborló Farkas) és Húsvéti Tibor (Fekete Szarvas) különleges előadással érkezik Taliándörögdre, Vető János pedig Baksa-Soós Jánosról, a Kex zenekar frontemberéről, „a jövő indiánjáról” mesél. Akiknek még ez sem lenne elég, azok napközben bekapcsolódhatnak Cooper Nagy indiánkönyvének közös olvasásába – legyen szó akár gyerekekről vagy felnőttekről.

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Igazgatóságának tematikus zenés irodalmi sorozata, a KMI12 szintén leköltözik a völgybe, pályakezdő költők műveit hallhatjuk az Eleven Költők Társaságának koncertjén. Bemutatkoznak az udvarban a KMPI E-könyvtér programjában megjelent digitális kötetek, és aki Taliándörögdön tudna meg többet Arany, Petőfi, Kosztolányi vagy Csáth életének kevésbé ismert részleteiről, azt 3D-s tárlatvezetésre várják a szervezők a Petőfi Udvarban július 23. és augusztus 1. között.

A Petőfi Udvar részletes programja a Művészetek Völgyében

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Trill ZsoltPrieger ZsoltA Gorlo Volka együttesTörőcsik Franciska
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár