2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Spirituális szertartásokra is használhatták a bronzkori szaunát

2015. szeptember 30. 18:20

Régészek egy csoportja több mint harminc, i. e. 4000 és i. e. 1000 között keletkezett építmény maradványai mellett többek között szemétdombokat és temetőket is feltárt a Skóciához tartozó Orkney-n. A kutatók egy ritka bronzkori építményt is felfedeztek, amely feltételezésük szerint egyfajta rituális szaunaként vagy gőzkunyhóként működött. 

Az épület bejárata

A kutatók a Links ot Noltland néven ismert, az Orkney-szigetekhez tartozó Westray-en található lelőhelyen, nem messze a 2009-ben talált, az első Brit-szigeteki fejábrázolásként számon tartott westray-i feleség (orkney-i Vénusz) mellett fedezték fel az építményeket. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó, rendkívül jó állapotban fennmaradt építmény feltehetően központi szerepet játszott a közösség életében. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az épület valószínűleg egy égett sánc, amely általában egy tűzrakóhelyből, egy víztartályból és egy halom égetett kőből áll. A köveket tűzön égették meg, mielőtt beletették a víztartályba, amitől a víz felforrt, és jelentős mennyiségű gőzt termelt. A forró vizet ezután főzésre, fürdésre, és akár textilmegmunkálásra is használhatták.

A régészek szerint azonban az épület méretei, valamint gondosan kidolgozott szerkezete miatt valószínűleg a többi, mindenki számára hozzáférhető közösségi térként szolgáló égett sánccal ellentétben egyedi funkcióval bírhatott. Feltételezésük szerint az építményt egy kiváltságos csoport használta átmeneti rítusok vagy spirituális szertartások megtartására. Elképzelhető az is, hogy az épületet gőzkunyhóként vagy szaunaként többek között – mint az Skandináviában megfigyelhető – gyógyításra és tisztítókúrák megtartására használták fel, de az sem kizárt, hogy a nők itt szültek, a súlyos betegek és az idősek ide vonultak vissza haláluk előtt, és könnyen lehet, hogy temetés előtt az épületbe szállították a holttesteket. Hasonló építményekkel más kultúrák esetében is találkozhatunk. Az amerikai indiánoknál az izzasztókunyhók komoly szerepet játszanak: az épületek a szellemvilág lényeivel való kapcsolattartás érdekében végzett rítusokkal hozhatók összefüggésbe.

A lelőhelyet a kemény orkney-i tél előtt visszatöltik, de a vizsgálatokat 2016-ban is folytatni fogják, már csak azért is, mert fennáll a veszélye, hogy az építmények a természetes erózió következtében a következő években egyre rosszabb állapotba fognak kerülni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Kitűnő állapotban megmaradt víztározóAz építmény a feltárás előtt
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár