2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Slobodan Show – Koszovóban debütál a Milosevicről készült musical

2018. január 10. 16:21 MTI

A diktátornak is nevezett egykori szerb elnökről, Slobodan Milosevicről készít musicalt a pristinai Nemzeti Színház szerb társulata - közölte értesülését a Vecernje Novosti című belgrádi napilap kedden.

A koszovói szerbek egyik központjának tartott Gracanicában a kilencvenes évek Jugoszláviáját mutatják be a zenés előadás keretében, amelynek középpontjában Milosevic uralma áll. A történet a hágai Nemzetközi Törvényszéken folytatott eljárással zárul.

Jelena Bogavac, az előadás szerzője elmondta: a Slobodan Show című előadást február végén mutatják be Koszovóban, ezt követően pedig szerbiai turnéra indulnak vele. Hozzátette: Milosevic egy koszovói beszédének elmondását követően erősítette meg hatalmát és közvetetten végül a szerb-koszovói konfliktus vezetett bukásához is, ezért választották a bemutató helyszínéül azt a helyet, amely ugyan 2008-ban kikiáltotta függetlenségét, ám Szerbia továbbra is saját, déli tartományának tartja.

Jelena Bogavac szerint máig vitatott, hogy Slobodan Milosevic milyen szerepet töltött be Jugoszlávia szétesésében és a nacionalizmus térhódításában. Erre az előadás sem ad választ, de felveti a szükséges kérdéseket - fogalmazott a szövegkönyv és a dalszövegek szerzője. Emellett a szerb identitáskeresés is megjelenik a musicalben.

Az előadásban fontos szerep jut Mira Markovicnak, Milosevic feleségének is, hiszen rájuk „elválaszthatatlan uralkodópárként” tekintett az ország lakossága és egy igen jelentős időszak kapcsolódik a nevükhöz - magyarázta Jelena Bogavac.

Slobodan Milosevicet 2001-ben fogták el Belgrádban, ezt követően adták ki a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéknek, ahol háborús bűnök elkövetésével vádolták meg, ám még ítélethirdetése előtt, 2006-ban meghalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár