2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Simon, a tengerészmacska, akinek hősiességét a legmagasabb brit kitüntetéssel jutalmazták

2017. július 7. 15:17

Simon egy hongkongi kóbor macskából lett egy brit hadihajó legénységének tagja. A kínai polgárháború éveiben részt vett a Jangce-incidensben, amikor három hónapon keresztül kitartóan védelmezte hajója élelmiszerkészleteit a patkányok újabb és újabb rohamaitól. A szomorú sorsú tengerészmacskát végül az egész Brit Birodalom gyászolta.

Egy veszélyes küldetés a Jangcén

A kommunista és nacionalista erők között zajló kínai polgárháború a második világháború lezárultát követően (amikor is a két fél ideiglenesen egyesítette erőit a japán megszállókkal szemben) 1946-ban ismét kiújult. Ezen időszak alatt a konfliktusban szigorúan semleges pozíciót elfoglaló brit kormány legfontosabb célkitűzése volt, hogy a kínai területeken álló brit diplomáciai épületek és dolgozóik biztonságban átvészeljék a háborús éveket. Ennek érdekében az akkor Nanking városában álló nagykövetség épületét folyamatosan a brit haditengerészet egyik hajója őrizte. 1949 áprilisában a HMS Amethyst és legénysége útnak indult Pekingből, hogy a Jangce folyón végighajózva felváltsa a nagykövetség védelmét addig ellátó HMS Consort hadihajót.

Az Amethyst legénységének legfiatalabb tagja ekkor Simon, a macska volt, akit alig egy esztendővel korábban az egyik matróz csempészett fel titokban a fedélzetre, miután megesett a szíve a Hongkong kikötőjében lesoványodva, gazdátlanul kóborló, akkor alig egy éves jószágon. Simon aztán rövid idő alatt az egész hajó kedvence lett. A macska rendszeresen egerek és patkányok tetemeivel ajándékozta meg a matrózokat, akiket emellett trükkökkel is szórakoztatott. A legénység kedvence az volt, amikor mancsaival jégkockákat halászott ki egy vizes kannából.

Simon legközelebbi barátja a hajó frissen kinevezett kapitánya, Bernard Skinner volt, akinek előszeretettel fészkelte bele magát a kalapjába alvás közben. Skinner első éles bevetése volt a Nankingba vezető út, ami aztán sajnos tragikus fordulatot vett, amikor a Jangcén fehér zászló alatt hajózó Amethystre a kínai kommunisták váratlanul tüzet nyitottak. A hajóra leadott ágyútűz komoly veszteségeket okozott: 25 tengerész vesztette életét és többen súlyosan megsebesültek.

A támadás pillanatában Skinner kapitány és Simon a kapitányi kabinban tartózkodtak, és a kínai lövedékek mindkettőjüket eltalálták és a kapitány rövidesen bele is halt sérüléseibe. Simon a törmelék alatt rekedt, ahonnan egy George Griffiths nevű tiszt mentette ki a nyomorúságos állapotban lévő macskát, akinek bajsza és szemöldöke teljesen leégett, szervezete dehidratálódott, rengeteg vért vesztett és sokkos állapotban volt. Griffiths azonnal a hajóorvoshoz viharzott vele, akitől olyan gondos ellátást kapott, mint bármely másik sebesült matróz.

Bár először nem sok esélyt adtak volna rá, Simon csodával határos módon felépült sérüléseiből és hamarosan újra „szolgálatba állt”. A macska dorombolásával és dörgölőzésével nyugtatta a sebesülten fekvő és idegileg kimerült tengerészeket és korábban soha nem látott lelkesedéssel fogott újra neki a rágcsálóírtásnak. Utóbbira pedig égető szükség is volt, ugyanis a támadást követően az Amethyst több mint három hónapra csapdába esett a Jangcén, miután az első tisztből lett új kapitány, John Simon Kerans nem merte folytatni az utat Nanking felé, miközben kínai fegyverek meredtek a hajóra a folyópartokról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az HMS Amethyst még a II. világháború éveibenA Dickin-medálSimon sírja

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár