Kalandos középkor

Semmibe vették a női asztronautákat az amerikai űrrepülés hőskorában

2017. július 26. 08:25

Az 1960-as évek elején tizenhárom nő vett részt az első női űrhajósok kiképzésére indított titkos amerikai programban. Annak ellenére, hogy a szakképzett pilóták átmentek ugyanazokon a fiziológiai szűrővizsgálatokon, amelyen a Mercury Seven nevű, csak férfiakból álló űrhajóscsapat tagjai, a NASA hirtelen leállította a kevéssé ismert Nő az Űrben programot, még azelőtt, hogy a résztvevők valaha is elhagyták volna egy űrhajóval a Föld felszínét. 

Jerrie Cobb
Jerrie Cobb

Méltó vetélytársak

Amikor a NASA 1959-ben felállította az első űrhajóscsapatát, még csak férfiakat vettek fel. Bár a nőket hivatalosan nem tiltották el az 1959-ben indított Mercury-programban való részvételtől, a követelmények között szerepelt, hogy csak sugárhajtású katonai gépek tapasztalt tesztpilótái jelentkezhetnek a Mercury Seven tagjának, ezt a munkakört pedig kizárólag férfiak látták el.

A nők tehát gyakorlatilag el voltak zárva a programba való bejutás lehetőségétől, annak ellenére, hogy az űrhajózás orvosszakértői, mint a légierő dandártábornoka, Donald Flickinger, vagy a hivatalos fizikai vizsgálatokat elvégző Dr. Randy Lovelace, úgy vélték, a férfiakkal szemben a nőket kellene előnyben részesíteni, mivel ők könnyebbek, alacsonyabbak, kevesebbet esznek és kevesebb oxigént fogyasztanak – ezek a jellemzők pedig kulcsfontosságúak egy űrrepülés sikere szempontjából. A tesztek során ráadásul kiderült, a nők ellenállóbbak a sugárzással szemben, és kevésbé vannak kitéve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának.

Jerrie Cobb

Flickinger és Lovelace egy véletlen találkozásnak köszönhetően találták meg azt a személyt, aki a legalkalmasabbnak bizonyult egy női űrhajós tesztelésére. Az 1931-ben született, már 18 éves korában kereskedelmi repülőgépeken pilótáskodó, Kalifornia és Paraguay között repülő Jerrie Cobb 1960-ra már 10 ezer órát töltött el a pilótafülkében – kétszer annyit, mint a Mercury űrhajósa, John Glenn.

1960 februárjában Cobb – mint a NASA által jóvá nem hagyott Woman in Space (Nő az Űrben) program első résztvevője – elutazott Lovelace új-mexikói Albuquerque-ben található magánklinikájára. Ugyanazokon a kimerítő vizsgálatokon esett át, mint a Mercury Seven űrhajósai. A kutatók jeges vizet öntöttek a fülébe, hogy szédülést idézzenek elő, a gyomorsav tesztelélére pedig egy több mint 90 centis gumitömlőt dugtak le a torkán. Tűkkel bökdösték, vízbe és sötétségbe merítették alá az érzékszervi izolációs körülmények szimulálása érdekében.

Cobb a fizikai tesztek idején

Cobb nemcsak, hogy megfelelt a szűrővizsgálat mindhárom fázisában, hanem bizonyos teszteken jobb eredményeket ért el a férfiaknál. Amikor Lovelace 1960 augusztusában nyilvánosságra hozta a teszteredményeket, Cobb személye körül hatalmas médiafelhajtás kerekedett. Szerepelt a Life magazinban, az újságok pedig már azon kezdtek el vitázni, hogyan nevezzék a leendő űrhajóst: astronautrixnak, astronatte-nek vagy lady astronautnak.

Lovelace azonban kíváncsi volt rá, hogy Cobb eredményeire mások is képesek-e, ezért további tizenkét női pilótát kezdett el tesztelni, akik között ott volt a 21 éves repülőoktató, Wally Funk, valamint a 39 éves, nyolcgyermekes anyuka, Philip Hart szenátor felesége, Janey Hart is. A hangsebesség határát repülőjével elsőként átlépő nő, Jackie Cochran kozmetikai vállalkozásából származó bevételekből támogatta a programot. Csakúgy mint Cobb esetében, a második turnusba került nők is túlszárnyalták több teszteredményükkel a férfiakat. A babák helyett már kislány korában is repülőgépekkel játszó Funk például tíz órát töltött az „izolációs tartályban”, amivel minden női vagy férfi próbálkozónál jobb eredményt ért el. 

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Cobb a fizikai tesztek idejénJerrie CobbCobb és és Jane Hart
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!