2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Ritka fotók a szakállas Elvis Presleyről

2018. december 1. 08:32 Múlt-kor

Az 1969-es Charro! című westernfilm volt az egyetlen, amelyben Elvis Presleyt borostásan láthatta a nagyérdemű. Egyedülálló az is, hogy a világ mai napig leghíresebb könnyűzenei énekese nem énekelt a filmben. Az egyetlen dal, amely tőle hallható a főcím alatt lefutó ének. A Vintage Everyday képösszeállításában a forgatásról készült fotók láthatók.

Elvis Presley

Az 1955-ben néhány hónap alatt világsztárrá váló Elvis három évvel később bevonult a seregbe, amely Németországban állomásoztatta az énekest, aki egyébként világosan kijelentette, hogy nem szeretné, ha kivételeznének vele: „a sereg azt tesz velem, amit csak akar”. A németországi Friedbergben ismerte meg az akkor még csupán 14 esztendős Priscilla Beaulieu-t, akivel hét és fél éves kapcsolatuk után kötötték össze életüket. A seregben töltött idő után hét esztendőn át hanyagolta az éneklést, helyette filmek tucatjaiban alakította a szívtipró srácokat. Az 1960-as években összesen 33 filmben szerepelt.

Az 1969-ben mozikba kerülő, Charro! című filmben Elvis az antihős szerepét játsza, karaktere, Jess Wade a Sergio Leone olasz westernjeiben (főként a Nevem senki) feltűnő Clint Eastwood kinézetére hajaz. (Egyébként a film főszerepét eleinte Eastwoodnak ajánlották fel.) Mindkettő ápolatlan külsővel, borostásan jelenik meg, porral borított korabeli ruhában, míg a szájukból cigaretta lóg. A Charro! zenéjét az a Hugo Montenegro szerezte, aki a Jó, a Rossz és a Csúf dallamaiért is felelős. Sajnos az egyébként főként televíziós sorozatok készítésében jeleskedő Charles Marquis Warren nem volt egy Leone-szintű rendező, így a film távolról sem lett szuperprodukció.

A westernt 1968 késő nyarán vették fel, miután Elvis visszatért a zenei színpadra. Nehezen bár, de beleegyezett, hogy nem énekel a filmben. Reménykedett, hogy színészi kvalitásait egy tőle egyáltalán nem megszokott stílusú mozifilmben is megjelenítheti. Sokkal több interjút adott a Charro! reklámozása végett, mint bármely korábbi filmjénél. Ennek ellenére az alkotást a kritikusok igencsak lehúzták. Presley legkevésbé ismert filmje ugyanakkor tisztességes profitot hozott, csak az ő honoráriuma 850 ezer dollárra rúgott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár