2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes középkori „gyermekvámpírok” sírjait tártak fel Lengyelországban

2024. október 1. 19:10 Múlt-kor

A szakértők nem mindennapi felfedezésről számoltak be: az egyik kisméretű csontváz fejét egészen groteszk módon a törzsétől elválasztva hantolták el, mivel azt hitték, hogy gyermekvámpír.

Vámpír
Vámpírnak tartott halott semlegesítése a kora újkorban

Lengyelországi munkások egy történelmi székesegyház felújítási munkálatai közben két középkori gyermek maradványaira bukkantak. Ezek közül az egyik különös módon volt eltemetve.

A középkorban Kelet-Európában egyáltalán nem volt meglepő, ha valaki hitt a vámpírok létezésében. Az ilyen szörnyetegeket magától értetődően nem temethették el hétköznapi módon.

Néhány középkori „vámpírgyereket”, akiket korábbi ásatások során tártak fel, a lábukra erősített lakattal elföldelve találtak, ami azt jelzi, hogy az emberek attól tartottak, hogy a halottak visszatérhetnek az életbe. Más esetekben a feltételezett „vérszívók” testét feldarabolva, nehezékkel leláncolva vagy éles tárgyakkal, például karókkal átszúrva találták meg.

Az ásatásokat vezető felügyelőnek a beszámolója szerint a leletek valószínűleg a késő középkorból származnak és egyiküket a kortársai minden kétséget kizáróan vámpírnak gondolták.

A lelőhelyen talált kerámiáknak és az üledékelemzés mintáinak köszönhetően azt is sikerült megállapítani, hogy a 13. század körül éltek.

Ezekben az időkben az emberek a különböző betegségeket és nem szokványos egészségügyi állapotokat gyakran természetfeletti okokkal, például vámpírizmussal vagy démoni megszállottsággal hozták összefüggésbe.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a vámpírgyanús emberek közül ebben az időben sok esetben tuberkulózisban szenvedtek.

A temetkezési gödröket gipszes talajba ásták, és a halottakat koporsó, valamint a szokásos temetkezési tárgyak nélkül földelték el.

Az egyik elhunyt gyermek fejét a nyakától elválasztva találták meg, a koponya a sírgödörbe fordult, így a föld felé nézett. Továbbá a törzsére köveket is helyeztek.

A szakemberek véleménye alapján az arccal föld felé való temetés, a fej levágása, illetve a test kövekkel való lefedése olyan módszerek, amelyek a démoni lénynek tartott személy kiszabadulását akadályozták.

A régészek még nem határoztak meg konkrét részleteket az eltemetett gyermekekről, beleértve a nemüket, korukat és haláluk pontos okát.

Remélik, hogy a csontvázak részletes elemzése további információkat tárhat fel az egyedülálló leletről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A kép illusztráció. Egy 16. századi nő koponyája, akiről feltételezték, hogy vámpír volt, és egy kővel a szájában temették el.A kép illusztráció. Vámpírsír LengyelországbanA kép illusztráció. Gliwice mellett talált vámpírsír

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár