2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes, emberi csontokból épült falak kerültek elő egy székesegyház alatt Belgiumban

2020. február 17. 11:26 MTI

Emberi csontokból készült falakra bukkantak régészek a genti Szent Bávó-székesegyház alatt. „Ez egy páratlan felfedezés Belgiumban” - idézte a The Brussels Times napilap a régészcsoport szóvivőjét.

A falak főként felnőttek lábszár- és combcsontjaiból készültek, a köztük lévő teret koponyákkal töltötték ki, amelyek közül többet darabokra törtek.

A falak fölötti szinten teljes emberi csontvázakra bukkantak a régészek. "Ez azt jelenti, hogy a területet temetőként használták még az után is, hogy a falakat felhúzták" - tette hozzá az illetékes.

A régészek a genti székegyház új látogatóközpontjának építése előtti feltáráson bukkantak rá a ritka leletre. "Ilyen jelenséggel még nálunk nem találkoztunk" - hangoztatta Janiek De Gryse, a régészcsoport vezetője.

Emlékeztetett arra, hogy máshol, például a párizsi katakombákban találtak már ilyen falakat.

A csontok korát a régészek a 15. század második felére datálták. "Úgy véljük, hogy a falakat a 17. és a 18. században építették, de még kiterjedt kutatást kell végeznünk" - mondta.

A régészeknek még arra a kérdésre is választ kell adniuk, hogy miért építették ezeket a falakat. A szakemberek szerint valószínűleg akkor húzhatták fel őket, amikor a temető egy részét megtisztították, azaz a sírokból kiemelték a csontokat, hogy új sírhelyeket létesítsenek.

Egy templom udvarának megtisztításakor a csontvázakat nem lehet csak úgy kidobni. Ha feltételezzük, hogy a hívők a test feltámadásában hittek, akkor a csont nagyon fontos volt. Ezért épültek egykoron csontházak a városi temetők falainál - mondta de Gryse.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár