2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Pont került a nácik által elrabolt hegedű ügyének a végére

2022. január 3. 15:10 MTI

Kártérítés fizetésével lezárult az évek óta tartó vita egy nácik által rabolt ritka Guarnieri-hegedű sorsáról – jelentette be az óév utolsó napján a bajorországi Franz Hofmann és Sophie Hagemann Alapítvány.

Giuseppe Guarneri hegedű
Giuseppe Guarneri hegedű, Cremona, ca. 1730, „Kreisler”

Az alapítvány 285 ezer euró (105 millió forint) kártérítést fizetett Felix Hildesheimer zsidó zeneműkereskedő örököseinek. A teljes összeget átutalták az előző nap – közölték.

Hildesheimer 1938-ban vásárolta az 1706-ban Itáliában készült hangszert, nem sokkal később azonban zsidóként kénytelen volt eladni házát és zeneműkereskedését, 1939-ben pedig öngyilkos lett.

Sophie Hagemann, a zenei alapítvány 2010-ben meghalt társalapítója 1974-ben vásárolta meg a hegedűt, és maga játszott rajta.

Mivel a vásárlás jóhiszeműen történt és az alapítvány segített az eredet tisztázásában, a nácizmus idején eltulajdonított kulturális javak visszaadásával kapcsolatban javaslatokat megfogalmazó német bizottság 2016-ban nem ajánlotta a hegedű visszaadását, csak azt javasolta, hogy anyagilag kártalanítsák az örökösöket.

A javaslatot akkor mindkét fél elfogadta, az ambergi székhelyű és a fiatalok hegedűoktatását főleg Nürnberg környékén támogató alapítvány azonban halogatta a fizetést, majd 2021 elején meg is tagadta azzal az indoklással, hogy szerintük az egykori tulajdonos „nem olyan módon veszítette el a hangszert, amely alapján az örökösök igényt tarthatnának rá”.

Ezzel azonban az alapítvány csak még rosszabbul járt, mert a restitúciós bizottság a kártérítés javasolt összegét ez év decemberének elején 100 ezer euróról 285 ezer euróra emelte, és leszögezte, maguk az érintett felek sem vitatják, hogy az értékes hegedűt a náci üldöztetés következtében veszítette el a család.

Közben 2021 folyamán az alapítvány új elnökséget választott, amely állást foglalt a „méltányos megoldás” mellett. A kártérítés megfizetésével kevesebb mint felére csökkent az alapítvány vagyona, de keresik a módját annak, hogy az eredeti céloknak megfelelően folytatódhasson a szervezet tevékenysége – közölték. Az alapítvány szerint megegyeztek az örökösökkel arról, hogy igyekeznek „a megértés hangszerévé” tenni a Guarnierit.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár