2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt ember, akit kitöröltek a történelemből

2015. március 31. 13:50

Tavaly év végén az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un kivégeztette unokatestvérét és közeli tanácsadóját, Jang Song Thaeket, akit az állami média szó szerint igyekezett teljesen kitörölni a történelemből: kiretusálta a fényképekről, fotóit pedig eltüntette az online adatbázisokból is. Azonban nem ez volt az első eset, hogy egy politikai vezető puszta létezését is megpróbálták eltitkolni.

Sztálin titkosrendőrségének feje

Nyikolaj Ivanovics Jezsov Sztálin egyik leghűségesebb híve volt, s érdemei elismeréseként az 1930-as években a szovjet állampárt Központi Bizottságának tagja lett. 1936-ban a szovjet titkosrendőrség, az NKVD élére került, belügyi népbiztosi működése idején (1936-1938) érte el a sztálini politikai tisztogatás a tetőpontját, amely időszakot Jezsov után gyakran nevezték „jezsovscsinának” is.

A nagy terror idején Sztálin utasítására - az ellenforradalmárokkal való leszámolás jegyében - lefejezték a párt- és hadvezetést, etnikai és osztályalapon pedig szovjet polgárok tömegeit végezték ki, vagy deportálták a Gulagra. A központ a kivégzendők számát kvótákban határozta meg. A kvótákat többször felemelték, mivel a helyi párt- és rendőri vezetők a terv túlteljesítésére törekedtek. Szovjet levéltári adatok szerint 1937-38-ban 1 millió 550 ezer személyt vettek őrizetbe, és 681 ezret végeztek ki, ám az áldozatok valódi száma számos szakértő szerint jóval több lehetett.

Nyikolaj Ivanovics Jezsov Sztálin bal oldalán

1938 után a vérengző Jezsov hatalma folyamatosan csökkent, elveszítette pozícióit, tevékenységét kritikával kezdték illetni, s 1939 márciusában már ki is zárták a pártból. Egy hónappal később bebörtönözték, kémkedés és árulás vádjával bíróság elé állították, ahol golyó általi halálra ítélték. A végrehajtásra 1940 februárjában került sor. A kegyvesztett Jezsovot a történelemhamisítás eszközéhez gyakran nyúló Sztálin utasítására még a fényképekről is el kellett távolítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár