2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyolc meghökkentő sport a téli olimpiák történetéből

2022. február 15. 16:35 Múlt-kor

Katonák és korongok

5. Jéglabda

A jégkorong és a foci furcsa keveréke az 1952-es oslói téli olimpián jelent meg. Jéglabdaklubok már a 19. századi Angliában is léteztek, amikor a gyeplabdát a jeges pályára adaptálták, de a sport európai elterjedése után Skandináviában és Oroszországban lett különösen népszerű. Futballpálya méretű jégpályákon csapatonként tizenegy játékos játssza korcsolyákkal és ívelt ütőkkel felszerelve. A feladat egy labdát (és nem korongot) az ellenfél kapujába juttatni, amit ütő nélküli kapusok próbálnak megakadályozni, pusztán a kezükkel. Az 1952-es játékokon Finnország, Norvégia és Svédország csapatai körmérkőzést játszottak, aminek végén mindannyian egy győzelemmel és egy vereséggel álltak. Bár Svédország huszonöt év után először vesztett Norvégiával szemben válogatott mérkőzésen, végül a lőtt gólok alapján győztesnek hirdették.

6. Katonai őrjárat

A legelső téli olimpián a síelők és korcsolyázók mellett katonák is szerepeltek egy éremért folyó számban, ami egyenesen a kiképzőtáborból érkezett: ez volt a military patrol (katonai őrjárat). A négyfős csapatokat egy tiszt, egy altiszt és két közlegény alkotta, akik egyenruhával és 25 kilós hátizsákkal vágtak neki a 30 kilométeres távnak. A szám sífutásból, több száz méteres emelkedés leküzdéséből, és balloncélok lelövéséből állt. A tisztek pisztolyt viseltek, a másik három csapattag pedig tizennyolc lövést adott le a pálya különböző pontjain, és minden találatért időbónuszt kaptak. A Chamonix-ban rendezett olimpián hat ország csapata versenyzett, akik közül Svájcé lett az aranyérem. A military patrol 1928-ban, 1936-ban és 1948-ban már csak bemutató sportként tért vissza, de öröksége a modern biatlonban él tovább, amelyben 1960 óta küzdenek érmekért a sportolók.

7. Bajor curling

A curling 1936-ban és 1964-ben nem szerepelt a téli olimpián, de alpesi unokatestvére (amit németül Eisstockschießen, angolul ice stock sport néven ismernek) bemutató sportágként jelen volt. A bajor curling évszázados múltra tekint vissza Németországban, Svájcban és Ausztriában. Akárcsak a curlingben, a versenyzők egy majdnem 5 kiló tömegű „korongot” lengetnek meg a nyelénél fogva, hogy aztán azt a jégen elengedve minél közelebb juttassák a „Daube”-nak nevezett gumikoronghoz, a célhoz. Három ország (Németország, Ausztria, Csehszlovákia) nyolc csupa férfiból álló csapata küzdött meg egymással, de végül Ausztria besöpörte a győzelmet a csapatversenyben, a távolsági és a pontossági versenyekben is.

8. Téli öttusa

Az 1912-es olimpián bemutatkozó öttusa az egyik legnehezebb olimpiai sportág, az 1948-as St. Moritz-i téli játékokon pedig egy fagyos változata is felbukkant. 14 atléta mérkőzött öt számban: sífutásban, lesiklásban, sportlövészetben, vívásban és lovaglásban, amelyeket mind szabadtéren tartottak. Akárcsak a modern öttusában, a svéd versenyzők uralták a mezőnyt, és elvitték az első három helyet. Az ezüstérmes William Grut tüzértiszt az 1948-as nyári olimpián aranyérmet nyert a hagyományos öttusában is.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Jéglabdameccs (bandymeccs) Stockholmban, 1950Leonhard Seppala kutyáival (1925)Síjöring (1930, ismeretlen helyszín)A bajor curling korongjai

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár