Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során
2017. március 20. 12:06
Korábban
A bálnahányadék, amely vagyonokat ért
Az ámbra egy szilárd, viaszos tapintású fakó szürke színű anyag, amely a bálnák emésztőrendszerében képződik az állatok bélfalának védelmére. A pézsma aromájú, sokak szerint meglehetősen ízletes ámbra rendkívül ritka. Ahhoz, hogy valakinek az asztalára kerülhessen, egy bálnának először azt ki kell hánynia, majd annak hónapok vagy évek múltán a partra sodródnia, hogy azt valaki megtalálhassa és begyűjthesse. Ennek megfelelően az ámbra a leggazdagabbak kiváltságának számított, így például II. Károly angol királyról tudjuk, hogy általában tojással együtt vagy sütemények mellé fogyasztotta. Az ámbra emellett a parfümgyártás egyik alapanyaga, ugyanis megakadályozza az illatok lebomlását. Összességében az illegális bálnavadászat egyik fő mozgatórugójának tartják napjainkban is.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Elsősorban Sztálinhoz volt hűséges a rettegett Péter Gábor 09:50
- Egy párbaj miatt vált híressé Szindbád alakjának megalkotója 09:05
- Megkeseredett emberré vált élete végére Garibaldi, az olasz egység hőse tegnap
- Örömünnepként indult, majd tragédiába fulladt a bradfordi mérkőzés tegnap
- Először még sikerült megmenekülnie a hamis iratokkal Adolf Eichmannak tegnap
- Gyökereit kutatva vált Bob Marley azzá, akit a világ ma is ismer tegnap
- Ferenc Józsefet is elkápráztatta a Lumière testvérek mozgóképelőadása 2024.05.10.
- Manstein tábornok terve vitte sikerre a Franciaország elleni német hadjáratot 2024.05.10.