Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során
2017. március 20. 12:06
Korábban
A bálnahányadék, amely vagyonokat ért
Az ámbra egy szilárd, viaszos tapintású fakó szürke színű anyag, amely a bálnák emésztőrendszerében képződik az állatok bélfalának védelmére. A pézsma aromájú, sokak szerint meglehetősen ízletes ámbra rendkívül ritka. Ahhoz, hogy valakinek az asztalára kerülhessen, egy bálnának először azt ki kell hánynia, majd annak hónapok vagy évek múltán a partra sodródnia, hogy azt valaki megtalálhassa és begyűjthesse. Ennek megfelelően az ámbra a leggazdagabbak kiváltságának számított, így például II. Károly angol királyról tudjuk, hogy általában tojással együtt vagy sütemények mellé fogyasztotta. Az ámbra emellett a parfümgyártás egyik alapanyaga, ugyanis megakadályozza az illatok lebomlását. Összességében az illegális bálnavadászat egyik fő mozgatórugójának tartják napjainkban is.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Fordulópontot jelentett a midwayi csata a csendes-óceáni hadszíntéren 15:05
- Bethlen ügyes külpolitikája is fontos volt a soproni népszavazás megvalósításához 14:20
- Interaktív programokkal várja vendégeit a BFZ az Aquincumi Múzeumban 13:20
- Egész Magyarország gyászba borult 1920. június 4-én 09:50
- Példás jelleme népszerűvé, betegsége végül uralkodásra alkalmatlanná tette III. Györgyöt 08:20
- A kor legnagyobb színészeivel dolgozott együtt Máriássy Félix tegnap
- Máig rejtély övezi a Hawaii-sziget lakói által istenként tisztelt Cook kapitány halálát tegnap
- Gyökeres változásokat hozott Iránban Homeini forradalma tegnap