2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Norvégiából jöttek az első vikingek a Brit-szigetekre

2015. január 8. 08:57

A legújabb régészeti bizonyítékok arról árulkodnak, hogy elsőként a Norvégia középső és nyugati részén élt vikingek hajóztak el a meghódítandó Brit-szigetekre.

A Norvégia közepén elhelyezkedő földrajzi régióban, Trøndelagban élt vikingek jutottak el elsőként a Brit-szigetekre a skandináv származású hajósok közül - állapította meg egy új kutatás.

A Trøndelagban található viking temetkezések vizsgálata során a várakozásokat felülmúló mennyiségben kerültek elő leletek, köztük olyan tárgyi emlékek, amelyek az észak-angliai Lindisfarne kolostora elleni 793-as támadás idejéből származnak. Az Európa-szerte nagy visszhangot kiváltó, hatalmas vérontással járó támadás a viking kor kezdetét jelentette az öreg kontinensen.

A "Közép-Norvégiában" (Midt-Norge vagy Midt-Noreg) található településeken (Melhus, Overhalla, Skei, Steinkjer, Gjeite, Levanger, Grande, Ørlandet) számos olyan sír került elő, ahova előkelő nőket temettek, nagy értéket képviselő sírmellékletek (melltűk, ivókupák, ereklyetartók) társaságában. "Ezek a sírok a legkorábbi bizonyítékai a mai Norvégia és a Brit-szigetek közötti kapcsolatoknak" - nyilatkozta Aina Margrethe Heen Pettersen, a trondheimi Természettudományi Múzeum munkatársa.

Ezüst berakásos kard Heggestrøa-ból

Az Internet Archaeology legújabb számában megjelent tanulmányában Heen Pettersen részletesen leírja, hogy milyen tárgyi emlékek bizonyítják a Trøndelagban élő vikingek elsőségét. A régészeti leletanyag arról árulkodik, hogy a két térség közötti kapcsolatok a 9. században tovább erősödtek, ám a 10. század elején már meg is szűntek. Ebből az évszázadból a legtöbb tárgyi lelet a mezőgazdálkodással foglalkozó területeken, a trondheimi fjord belső részeiről (Oppdal, Ørlandet, Overhalla) került elő.

"A Brit-szigetekről származó tárgyakat a trøndelagi viking közösségekben státusszimbólumként használták. Az angolszászokkal való kapcsolatfelvétel nem csupán a rablásokról szólt: ivókupákat és kardokat ajándékoztak egymásnak a szövetség erősítése érdekében. Minden jel arra utal, hogy a vikingek és a Brit-szigeteken élők között kereskedelmi kapcsolatok is voltak" - fejtette ki Heen Pettersen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár