2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Nem önszántukból lettek öngyilkosak a bizarr amerikai szekta tagjai Guyanában

2020. november 18. 14:57 Múlt-kor

Erőszakos „öngyilkosság”

A kevés túlélő szinte leírhatatlan borzalmakról számolt be. Elmondásuk szerint a gyakorta agymosott szektatagok tömeges öngyilkosságának beállított esemény valójában tömegmészárlás volt. Az összecsődített emberek körül számszeríjakat tartó őrök álltak, ezek gyűrűjén kívül pedig olyanok, akiknél tűzfegyverek voltak. Az emberek rettegtek, mi lesz, ha nem azt teszik, amire Jones utasítja őket.

Mint később kiderült, a tömeges „öngyilkosságot” számos alkalommal elpróbálták már a kommunában – az emberek eleinte azt hihették, ez egy újabb ilyen szertartás. Ezek a korábbi „próbák” fontos információval szolgáltak Jones számára: megmutatták, valós helyzetben kik okoznának fennakadást vagy állnának ellen. 1978. november 18-án aztán ezeket az embereket sorakoztatta fel elsőként, majd egy lépéssel tovább ment: a gyermekeikkel kezdte. A hidrogén-cianidot és más mérgeket tartalmazó, porból kevert üdítőitalt először velük itatta meg.

A méregnek körülbelül öt percbe telt hatni – eközben az áldozatok óriási fájdalmakat éltek át, és az eleinte nyugodt „szertartás” hamar káoszba torkollott. A gyermekeiket elveszítő szülők egy része készséggel ment utánuk a halálba, mások azonban egyszerűen összeomlottak mentálisan a látottaktól. Jones egy kazettás diktafonnal felvette több részletét a folyamatnak (főként saját beszédét), és bármennyire igyekezett a kellemetlen pillanatokban szüneteltetni a felvételt, tisztán hallhatók a kétségbeesett kiáltások a csaknem 45 perces felvételen.

Jones különös ideológiájában a „Nép Templomának” tagjai a szocializmus nevében követtek el „forradalmi öngyilkosságot”. Életútjából kitűnik, hogy a szektavezér számára a legfontosabb az emberek irányítása volt – ennek legvégső megtestesülése volt, amikor arra szólította fel híveit, hogy áldozzák fel életüket az ő parancsára. Magával Jonesszal egy fejét ért lövés végzett, az nem teljesen tisztázott, hogy öngyilkos lett-e, vagy más lőtte le.

Jones Belső körének egyes tagjait különféle missziókra küldte az utolsó órákban, nagy részük túlélte az eseményeket – például azok is, akikkel több százezer amerikai dollárnak megfelelő guyanai dollárt, valamint a szekta bankszámláinak hozzáférési adatait vitette a georgetowni szovjet nagykövetségre, hogy a „Nép Templomának” vagyonával a kommunizmust támogathassa. A pénz nagy részét a küldöttek eldobták, és menekülni próbáltak, azonban a hatóságok elfogták őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár