2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Nem önszántukból lettek öngyilkosak a bizarr amerikai szekta tagjai Guyanában

2020. november 18. 14:57 Múlt-kor

A külvilág Jonestownba látogat

A végzetes döntést Jones akkor hozta meg, amikor már elkerülhetetlen volt a külvilág figyelme. Az abúzusok hírei az Egyesült Államokba is eljutottak, ami azt eredményezte, hogy Kalifornia állam egyik kongresszusi képviselője, Leo Ryan egy médiastáb és néhány jonestowni lakos aggódó rokonai kíséretében a helyszínre látogatott.

Ryan útját az váltotta ki közvetlenül, hogy egy barátja, aki korábban a „Nép Templomának” tagja volt, közölte vele, hogy régóta nem tudja elérni Jonestownban tartózkodó családtagjait. Ehhez jött még egy Deborah Layton Blakey nevű nő eskü alatt tett nyilatkozata, amelyben beszámolt a borzalmakról – Blakey Jones egyik segédje volt, azonban végül sikeresen megszökött Jonestownból, és a guyanai fővárosban, Georgetownban található amerikai nagykövetségre menekült.

Amikor Ryan Jonestownba ért, meglepetés érte: a helyiek tökéletesen koreografált táncos-zenés produkcióval várták, amelynek „Fehér Éjszaka” volt a címe. Jones hetek óta a látogatásra edzette az embereket, minden híve pontosan megjegyezte, mit mondhat a látogatóknak – ezt közvetlen beosztottjai rendszeresen ellenőrizték is az addigi hetek során. Ryan képviselővel az éhező jonestowniak közölték, hogy minden nap csirkét vagy birkát esznek, és hogy sosem voltak még ennyire boldogok. Egészen elképesztő módon a képviselő végül hitt a betanított szektatagoknak, és a rövid látogatás után a delegáció útnak is indult. Ekkor azonban nem várt dolog történt.

A lakók egyike Ryan egyik asszisztensének kezébe csúsztatott egy apró papírcetlit, amelyen segítséget kért a teljes kommuna nevében. Jones ennek hallatán éktelen haragra gerjedt: az egyes lakóknak nem lett volna szabad senkivel sem kapcsolatba lépniük a látogatók közül. A dühös szektavezér azonnali távozásra szólította fel Ryant és a küldöttséget.

A képviselő érezte a veszélyt, és a hat mérföldre lévő kifutópálya felé vette az irányt, ahol korábban leszállt. A látogatókkal tartott 14 szektatag is, akik meglátták a lehetőséget a távozásra. Amikor a kifutóhoz értek, nem várt rájuk repülő – végül azonban feltűnt kettő is. Miközben ezekre szálltak fel, megjelent egy fegyveresekkel teli utánfutót vontató traktor, és vad lövöldözés vette kezdetét: az egyik távozó szektatagot, a médiastáb három tagját, és magát Ryan képviselőt is halálos lövés érte.

A fegyveresek visszatértek Jonestownba, és beszámoltak az esetről Jonesnak, aki elkezdte azt mondani az embereknek, hogy mindennek vége, és „jönnek értük” – át kell menniük a „másik oldalra.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár