2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem mindenki szemében volt hősies forradalmár Che Guevara

2022. május 20. 08:57 Múlt-kor

A kubai győzelem

Guevara Mexikóba ment, ahol egy kórházban dolgozott orvosként. 1955-ben itt ismerkedett meg Raúl Castróval, majd Fidellel is. Ők a Moncada-laktanya 1953-as sikertelen ostromát követően kényszerültek száműzetésbe, ám Mexikóban is folytatták a szervezkedést Fulgencio Batista kubai elnök rendszere ellen.

A helyi hatóságok emiatt egy rövid időre még le is tartóztatták őket. Végül 1956. december 2-án szálltak partra Kubában a Granma névre hallgató hajóval. 81 fős csapatuk létszáma csakhamar 22-re olvadt, és úgy tűnt, hogy a kubai forradalom ügye végleg elveszett.

Ám mégsem így történt. Batista katonái ugyan végig sokszoros létszámfölényben voltak, sőt nehéztüzérséget és légierőt is be tudtak vetni, ám a klasszikus gerillaharcmodort alkalmazva komoly győzelmeket arattak.

A Nyár hadművelet (Operación Verano) során például körülbelül háromszáz ember alkotta Castróék seregét, míg Batista 12 ezer embert küldött ellenük. A győzelmekben főleg az segítette a forradalmárokat, hogy a helyi lakosság végig az oldalukon állt.

Guevara rendkívül kemény és határozott parancsnoknak bizonyult ezekben az években, aki sokat követelt az embereitől és nem tűrt megalkuvást. Azokat, akikre az árulás gyanúja vetült, kivégeztette, de hasonlóképpen keményen büntette a dezertőröket.

A kubai forradalom során a módszerei mégis eredményesnek bizonyultak: az 1958. december 28-a és 1959. január 1-e között vívott Santa Clara-i csatát az ő vezetésével nyerték meg, és elfoglalták a várost. Órákkal az újév beköszönte után Batista elmenekült, Castróék pedig átvették a hatalmat az országban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Guevara ábrázolása egy utcai falfestményen a kubai HolguínbanFidel Castro és Ernesto Guevara a mexikóvárosi Miguel Schultz Börtönben, 1956 nyarán. Könnyen lehet, hogy ez az első fényképfelvétel, amelyen együtt szerepelnek.Fidel Castro és követői egy titkos helyen a kubai Sierra Maestra hegységben 1957 júniusában. Jobbról balra: Juan Almeida Bosque százados, Jorge Sotus százados, Crescencio Pérez százados, Fidel Castro, öccse, Raúl (térdel), Universo Sánchez hadnagy, Ernesto Che Guevara, és Guillermo Garcia százados.Fidel Castro és Che Guevara 1959-benChe Guevara az ENSZ Kereskedelmi Konferenciáján Genfben, 1965.Alberto Korda kubai fotós két ikonikussá vált fényképével, a Che Guevarát megörökítő Guerrillero Heroicóval, valamint Jean-Paul Sartre-ról készült szintén híres felvételévelGuevara holtteste közszemlén a bolíviai Vallegrandéban, 1967. október 10.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár