2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem mindenki szemében volt hősies forradalmár Che Guevara

2022. május 20. 08:57 Múlt-kor

Forradalmár bársonyszékben

Minden kritika, amit Che Guevarával szemben megfogalmaznak, elsősorban a kubai forradalom győzelme utáni tevékenységére összpontosít. Bár a gerillaháború alatt is gyakran személyesen vallatta a dezetőröket, nem éppen a testi épségükre ügyelve, a győzelem után mindezt kiterjesztve gyakorolhatta.

Castro a La Cabaňa börtön parancsnokává tette Guevarát, aki elsődleges feladatának tekintette, hogy megtisztítsák Kubát a Batista-rendszer híveitől. A sietve felállított törvényszékek működésében maga is részt vett. Egyesek szerint ebben az időszakban kivételes lelkesedéssel küldte halálba azokat, akiket a korábbi rendszer híveinek vélt, és több száz embert, köztük ártatlanokat is kivégeztetett.

Guevara marxista alapokon új földreformot is kezdeményezett, majd milíciát szervezett ennek végrehajtására. Ennek során jelentős részben amerikai vállalatok kezén lévő földeket foglaltak le (amivel kiváltották az amerikai embargót), de összetűzésekre is sor került. Amikor a nemzeti bank élére került, hasonló programokba kezdett.

Államosította a gyárakat, a bankokat, az üzleteket, ugyanakkor széleskörű hozzáférést biztosított a kubaiaknak az egészségügyi szolgáltatásokhoz. Az analfabetizmus ellen is hadjáratot indított. Kuba mindkét területen komoly sikereket ért el. Che Guevara kubai tartózkodása alatt elvált első feleségétől, és elvette Aleida Marchot.

Míg Castro egy ideig megpróbált egyensúlyozni az Egyesült Államok és a Szovjetunió között, addig Che sokkal inkább a marxista eszmék felé fordult. Olyannyira, hogy ellenszenvvel figyelte a Hruscsov alatt megvalósuló desztalinizációt, amelyet az eredeti eszmék elárulásának vélt.

Amikor a kubai rakétaválság után az amerikaiak és a szovjetek Kuba feje fölött állapodtak meg, még inkább a radikálisabb, kínai vonal felé fordult. Az ország azonban az amerikai embargók miatt rászorult a szovjet importra, ezért a velük való vitáknak nem maradt sok tere. Castro amúgy is vitathatatlanul megszerezte Kuba egyszemélyes irányítását, ebbe pedig nem fért bele, hogy egy másik ikonikus forradalmár legyen mellette.

Che Guevara egyébként is úgy vélte, hogy a hivatali teendőknél jobban ért a forradalmi hadviseléshez. 1965-ben ezért egy búcsúüzenetet írt Castrónak, lemondott minden tisztségéről és eltűnt a nyilvánosság elől, hogy a forradalom ügyét szolgálja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Guevara ábrázolása egy utcai falfestményen a kubai HolguínbanFidel Castro és Ernesto Guevara a mexikóvárosi Miguel Schultz Börtönben, 1956 nyarán. Könnyen lehet, hogy ez az első fényképfelvétel, amelyen együtt szerepelnek.Fidel Castro és követői egy titkos helyen a kubai Sierra Maestra hegységben 1957 júniusában. Jobbról balra: Juan Almeida Bosque százados, Jorge Sotus százados, Crescencio Pérez százados, Fidel Castro, öccse, Raúl (térdel), Universo Sánchez hadnagy, Ernesto Che Guevara, és Guillermo Garcia százados.Fidel Castro és Che Guevara 1959-benChe Guevara az ENSZ Kereskedelmi Konferenciáján Genfben, 1965.Alberto Korda kubai fotós két ikonikussá vált fényképével, a Che Guevarát megörökítő Guerrillero Heroicóval, valamint Jean-Paul Sartre-ról készült szintén híres felvételévelGuevara holtteste közszemlén a bolíviai Vallegrandéban, 1967. október 10.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár