2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem mindenki szemében volt hősies forradalmár Che Guevara

2022. május 20. 08:57 Múlt-kor

Napjaink egyik legismertebb arca Che Guevaráé. Számtalan pólón, matricán és egyéb viseleti tárgyon láthatjuk viszont ikonikus portréját. Che milliók számára vált a szabadság és a társadalmi igazságtalanság elleni bátor küzdelem példaképévé. Ám minden hősnek van egy olyan oldala, amelyről kevesebb szó esik. Che Guevara sem élt élete minden pillanatában hősként, és akadnak olyan tettei is, amelyek miatt aligha szolgált rá az utókor dicséretére.

Che Guevara
Che Guevara a Santa Clara-i csatában, amely 1958. december 28. és 1959. január 9. között zajlott. A győzelmet Guevara vezetése alatt szerezték meg a gerillák, Batista elnök az újév beköszönte után nem sokkal elmenekült.

Motorbiciklitől a forradalomig

Ernesto Rafael Guevara de la Serna, a későbbi Che Guevara 1928. június 14-én született, a legelfogadottabb dátum szerint. Családja spanyol, baszk, de még ír felmenőkkel is rendelkezett.

Che Guevara már gyermekkorától asztmában szenvedett, és ez egész életében elkísérte. (Ennek köszönhetően nem hívták be például az argentin hadseregbe). A betegsége ellenére nemcsak jó tanulónak számított, de kitűnő atlétává is vált.

Szülei öt gyermeke közül ő volt a legidősebb. A család a helyi körülményekhez képest jómódúnak számított, így el tudtak költözni egy szárazabb klímájú helyre Che Guevara miatt, és kivételes figyelmet fordítottak a taníttatására. Először mérnök szeretett volna lenni, majd orvosi pályára váltott.

1951-ben halasztást kért a Buenos Aires-i orvosi egyetemen, és egy barátja, a biokémikus végzettségű Alberto Granado társaságában motoron járták be Dél-Amerika jelentős részét.

Egy Norton 500 motorkerékpár nyergén ülve látogatták meg Argentína, Chile, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela és Panama különböző vidékeit, de útba ejtették az Egyesült Államokbeli Miamit is. Az utazás hatására Guevarában megerősödött a kapitalizmusellenesség. Annak számlájára írta ugyanis a riasztó társadalmi különbségeket.

1953-ban egy újabb útra vállalkozott. Ekkor jutott el többek között Guatemalába, ahol ebben az időben Jacopo Árbenz elnöksége alatt néhány intézkedéssel megpróbálták javítani a szegények helyzetét. Így földreformot kezdeményeztek, amelynek a legnagyobb kárvallottja az amerikai United Fruit Company lett volna.

Vélhetően ennek is köszönhető, hogy 1954-ben egy szélsőjobboldali puccs eltávolította az elnököt a hatalomból. Guevara guatemalai tartózkodása alatt rokonszenvezett Árbenz eszméivel, és itt ismerkedett meg egy közgazdásszal, Hilda Gadea Acostával, aki később Che felesége lett.

Guevara a guatemalaiaknak fegyveres ellenállást javasolt, de Árbenz és hívei inkább a menekülést választották. Guevarának is távoznia kellett, miután a puccsisták tudtak arról, hogy fegyverrel akart ellenállni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Guevara ábrázolása egy utcai falfestményen a kubai HolguínbanFidel Castro és Ernesto Guevara a mexikóvárosi Miguel Schultz Börtönben, 1956 nyarán. Könnyen lehet, hogy ez az első fényképfelvétel, amelyen együtt szerepelnek.Fidel Castro és követői egy titkos helyen a kubai Sierra Maestra hegységben 1957 júniusában. Jobbról balra: Juan Almeida Bosque százados, Jorge Sotus százados, Crescencio Pérez százados, Fidel Castro, öccse, Raúl (térdel), Universo Sánchez hadnagy, Ernesto Che Guevara, és Guillermo Garcia százados.Fidel Castro és Che Guevara 1959-benChe Guevara az ENSZ Kereskedelmi Konferenciáján Genfben, 1965.Alberto Korda kubai fotós két ikonikussá vált fényképével, a Che Guevarát megörökítő Guerrillero Heroicóval, valamint Jean-Paul Sartre-ról készült szintén híres felvételévelGuevara holtteste közszemlén a bolíviai Vallegrandéban, 1967. október 10.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár