2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem a husziták, hanem a szomszédos hatalmak voltak Hunyadi Mátyás valódi ellenfelei

2021. április 25. 16:13 Múlt-kor

„A keresztes hadjárat”

II. Pál pápa hatálytalanította a bázeli zsinat kelyheseket – a huszitizmus egyik irányzata – elismerő pontjait, Podjebrád György fellépését pedig nem találták elegendőnek a mozgalom leverésére.

Az egyetlen megoldás a konfliktus kezelésére a keresztes hadjárat maradt. II. Pál a magyar uralkodó személyében lelkes támogatóra talált, aki értelemszerűen saját hatalmi helyzetének megszilárdítására törekedett a Jagellók ellen, továbbá a cseh választófejedelemség megszerzésével valóra válthatta volna birodalmi álmait.

II. Pál a cseh trónt eredetileg a lengyel IV. Kázmérnak (ur. 1447-1492) ajánlotta fel, így Mátyásnak választása nem lévén, közbe kellett avatkoznia, és felajánlania támogatását a pápának, legyen szó akár a husziták, akár az oszmánok elleni harcról. I. Ulászló (ur. 1440-1444) magyar királysága révén ráadásul nem lett volna váratlan egy újabb Jagelló uralkodó a trónon. A helyzet a lengyel király hatalmának megerősödésével valós fenyegetést jelentett Mátyásnak.

1468 tavaszán Podjebrád Viktorin, morva főkapitány háborút indított III. Frigyes német-római császár (ur. 1452-1493) ellen, a császárnak pedig a pápához hasonlóan szintén a magyar király segítségére volt szüksége. 1468. április 25-én Mátyás hivatalosan is elindította a csehek elleni keresztes hadjáratot.

Gyors győzelmekre számítottak, ám az ellenséges haderő sokkal nagyobb ellenállást fejtett ki, mint azt előzetesen várták. A kezdeti gyors sikereket követően – megszerezték a katolikus többségű Morvaországot, Sziléziát, valamint Lausitzot – egyre nagyobb tartalékokat emésztett fel a háború. A magyar uralkodó elleni belpolitikai szerveződések is a háborús veszteség okozta sérelmekből adódtak, noha a zsoldosok a zsákmányolásaikkal részben önfenntartóvá tudták tenni a háborút.

1469-ben Mátyás mindenképpen sikerként könyvelhette el, hogy ugyan több év háborúzás után, de a cseh katolikus rendek királlyá választották Olmützben. Ez egyben azt is jelentette, hogy megszűnt az esély egy tartós békére Podjebrád Györggyel. A cseh uralkodó élt az egyetlen esélyével, hogy megakadályozza Mátyás térnyerését: IV. Kázmér lengyel király gyermekeit tette meg országa örököseinek.

III. Frigyes nem támogatta megszorult helyzetében a magyar uralkodót, így lényegében egy cseh-lengyel-magyar konfliktussá eszkalálódott a háború, amely már – még a híres, Mátyás seregének legnagyobb eredményeként számontartott 1474-es boroszlói diadal ellenére sem – nem tűnt nyerhetőnek.

Podjebrád György 1471-es halálával a keresztes háború ürügye végleg megszűnt, így Mátyás előtt két út maradt: vagy több évnyi háborút követően eredménytelenül visszavonul, vagy folytatja a harcot az akkora már összeállt Habsburg-Jagelló front ellen. A Habsburgok és a magyarok között az 1477-es gmunden-korneuburgi béke az érdekellentéteket nem simította el, a körülmények ismeretében így nagy eredmény, hogy végül Mátyás az 1479-es béke feltételei alapján megőrizhette korábbi hódításait, valamint az új lengyel királlyal, II. Ulászlóval megosztott cseh trónt.

Ez a részsiker arra biztatta a magyar uralkodót, hogy továbbra is érdemes nyugat felé fordulnia nagyhatalmi pozícióinak megszilárdítása érdekében, így folytatta III. Frigyessel folytatott háborúit Ausztria ellen. 1482 és 1487 között Mátyás elfoglalta Alsó-Ausztria várait, valamint 1485-ben Bécset is bevette.

III. Frigyes megválasztott utódja 1486-ban fia, Miksa főherceg lett, így Mátyásnak nem maradt többé esélye a császári címre. Hiába a sikerei cseh földön, összességében elvesztette azt a nagy háborút, amelyre valós győzelmi esélyei már annak megkezdésekor is alacsonyak voltak. Trónutódlásának kérdésében is kudarcot vallott, hiába készítette elő Corvin János megkoronázását a főnemesek maga mellé állításával, végül egyik legnagyobb riválisa, II. Ulászló (ur. 1490-1516) örökölte meg a magyar trónt.

Hunyadi Mátyás husziták elleni keresztes hadjáratát lehetne felesleges, félig megnyert-félig elvesztett háborúként összegezni. Azonban az egyértelmű, hogy az uralkodó szándékai egészen mások voltak, ám terveinek megvalósítására a korabeli ingatag szövetségi rendszerek nem adtak lehetőséget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hunyadi MátyásIII. FrigyesV. László és Cillei Ulrik (Székely Bertalan alkotása)Buda látképe Mátyás idejében

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár