2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Nácivadászok: Eichmann helyettese négy éve meghalt Szíriában

2014. december 1. 12:36 MTI

A Simon Wiesenthal Központ bejelentette, hogy Alois Brunner SS-Hauptsturmführert, Adolf Eichmann helyettesét már négy éve eltemették Szíriában - írta a ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja hétfőn.

Az egyik legkeresettebb náci 98 évesen halt meg Damaszkuszban, ahol az ötvenes évek óta élt Dr. Georg Fischer álnéven Háfez Asszad néhai, majd fia, Bassár el-Aszad jelenlegi elnök vendégszeretetét élvezve.

A nácik felkutatásával foglalkozó intézet egy Szíriában és a Közel-Keleten tevékenykedő német titkos ügynök információja alapján törölte a körözött nácik listájáról a 128 500 zsidó megöléséért felelős Brunnert. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetője twitter üzenetében sajnálatát fejezte ki, hogy nem sikerült bíróság elé állítani Brunnert háborús bűneiért.

Brunner 1912-ben az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Nádkúton, a mai ausztriai Rohrbrunnban született, és 1931-ben lépett be a náci pártba. Az ausztriai zsidó kivándorlást irányította, majd a vichyi Franciaországban, Görögországban és Szlovákiában intézte a zsidók haláltáborokba deportálását. Az izraeli külföldi hírszerző szervezet, a Moszad 1961-ben és 1980-ban is merényletet követett el ellene, de az akciókban csak egyik szemét és bal kezének ujjait vesztette el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár