2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Monet és Picasso remekei is szerepelnek az árverésre bocsátott Rockefeller-gyűjteményben

2018. február 22. 13:19 MTI

Elárverezik David Rockefeller magángyűjteményét, és a bevételből az örökösök kulturális, oktatási, orvosi és környezetvédelmi célokat támogatnak majd. A kollekció javát a májusi árverés előtt Londonban, Párizsban, Pekingben, Los Angelesben és Sanghajban is kiállítják.

Rockefeller-gyűjtemény

Tavasszal elárverezik David Rockefeller műgyűjteményét és egyéb értékes tárgyait New Yorkban. A várhatóan akár több mint félmilliárd dollárt (127 milliárd forintot) elérő bevételből az örökösök kulturális, oktatási, orvosi és környezetvédelmi célokat támogatnak. A Christie's által szervezett árverésen több száz műalkotásra, köztük Claude Monet, Henri Matisse és Pablo Picasso festményeire lehet majd licitálni.

A kikiáltási tételek között lesz Monet Nympheas en fleur című vízililiomos képe, amelynek értékét 50-70 millió dollárra (12-17 milliárd forintra) becsülték, és Picassótól egy virágkosarat tartó lány portréja, a Fillette a la corbeille fleurie, amely 90-120 millió dollárért (22-30 milliárd forintért) is elkelhet. 

David Rockefeller, aki a Standard Oil amerikai olajvállalat társalapítójának, John D. Rockefellernek, az Egyesült Államok első milliárdosának volt az unokája, 101 évesen halt meg tavaly márciusban. Hagyatékából mintegy kétezer tételt bocsátanak majd árverésre. Az aukciósorozat bevételének jelentős részét tucatnyi jótékonysági szervezetnek utalják át.

Fia, ifjabb David Rockefeller korábban közleményben hozta nyilvánosságra: apja végakaratához híven bocsátja árverésre a gyűjteményt, hogy azzal a családi hagyományokhoz méltóan támogasson kulturális, oktatási, orvosi és környezetvédelmi célokat. Jonathan Rendell, a Christie's szakértője elmondta: várakozásaik szerint a május 7. és 11. közötti árverésen több rekord is megdőlhet.

A Rockefeller-gyűjteményben az európai mesterek munkáin kívül amerikai alkotások is szerepelnek, mások mellett Edward Hopper és Georgia O'Keefe festményei. Bútorokat és ékszereket is árverésre bocsátanak a hatalmas kollekcióból. Értékes kínai porcelánokat és a Napóleont Elba-szigeti száműzetésébe elkísérő desszertes készletet is meg lehet majd vásárolni. A kollekció javát a májusi árverés előtt Londonban, Párizsban, Pekingben, Los Angelesben és Sanghajban is kiállítják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 9.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár