2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mivel vívta ki a francia nép gyűlöletét Marie Antoinette? 

2022. június 24. 14:50 Múlt-kor

Egyes történelmi toposzok már annyira rögzültek a köztudatban, hogy szinte lehetetlen változtatni rajtuk. Ilyen Napóleon alacsony testmagasságának mítosza, a vikingek szarvas sisakjai, vagy hogy a gazdag rómaiak lakomáik közben rendszerint kimentek hányni, hogy még többet ehessenek. Az ilyen újra és újra felbukkanó, félreértéseken vagy merő kitaláción alapuló toposzok közé tartozik Marie Antoinette francia királyné állítólagos kifakadása is, amellyel a népszerű anekdota szerint arra a hírre reagált, hogy a párizsi szegényeknek már kenyérre sem telik. Valóban ennyire hiányos lett volna XVI. Lajos feleségének valóságérzékelése?

Marie Antoinette
Marie Antoinette koronázási öltözetben (1775-ös festmény)

„Qu'ils mangent de la brioche”

Valóban azt mondta a szegényeknek Marie Antoinette, hogy „egyenek kalácsot”? A válasz röviden: nem, a királyné nem mondott ilyet. A megfelelőbb kérdés talán az: miért gondoljuk úgy, hogy ilyet mondott?

„Marie Antoinette sohasem mondta ki sem e szavakat, sem más ehhez hasonlót” – mondta el Denise Maior-Barron, a Claremont Graduate University magánegyetem adjunktusa, akinek szakterülete az osztrák hercegnőből lett francia királyné különféle kortárs ábrázolásai.

„Ahogy Lajos is ott van minden Marie Antoinette-ről szóló filmben, de csupán az ő szende, szánalmas házastársaként. Ez egy másik nagy félreértelmezés.”

Franciaország nem szenvedett hiányt a forradalmakban az elmúlt néhány évszázadban. Az első és leghíresebb, 1789-ben kezdődő eseménysorozat nem végződött jól Marie Antoinette és férje számára: 1793 folyamán mindkettőjüket lefejezték a forradalom egyik jelképévé vált nyaktilóval.

Az ezt követő évszázad folyamán azonban Franciaország újra és újra a köztársaság és a monarchia különböző formái közt váltogatta államformáját. Az egyik ilyen nagy váltás alkalmával kezdődött az idézet összekapcsolása a hajdani királyné személyével.

„Nem a 18. században társították tévesen Marie Antoinette személyéhez, hanem az 1870-ben kikiáltott III. Köztársaság idején, amikor a történelmi múlt aprólékos újraértelmezésének programja vette kezdetét” – mondta Maior-Barron.

Az 1870-es évek során a köztársaságpártiak – akik a Poroszország elleni vesztes háború végén sikerrel döntötték meg III. Napóleon császár hatalmát – a francia forradalom örököseiként nem viszonyultak túl szívélyesen az 1789-ben megdöntött királyhoz és családjához.

„A francia forradalom vezető elméi azáltal is rombolták a francia monarchiát, hogy folyamatosan támadták, majd el is pusztították annak legfontosabb szimbólumait: Franciaország királyát és királynéját” – mondta el a kutató. „Emiatt tartanak ki napjainkban is az »Egyenek kalácsot!« jellegű klisék.”

Marie Antoinette képének évszázados mocskolása azonban nem csak a köztársaság eszméjének bebiztosításáról szólt – hanem a szexizmusról is: a semmiféle kormányzati funkciót be nem töltő királyné negatívabb alakká vált, mint a király, akinek kormányzása a forradalomig vezette az országot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az uralkodói család letartóztatásaA királyné kivégzése

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár