2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Milyen kényszerbetegségek keserítették Nikola Tesla életét?

2018. november 23. 12:35 Múlt-kor

Kortársai szemében Nikola Tesla maga volt az „őrült tudós” alakjának tökéletes megtestesítője. A történelem egyik legjelentősebb feltalálója kétségtelenül adott is erre okot számos, külső szemlélő számára bizarr szokásával, amelyek az őt egész életében kínzó mentális problémákból fakadtak.

A Tesla családban nem voltak példa nélküliek a mentális problémák. Nikola édesapja, Milutin Tesla valószínűleg skizofréniában szenvedett és a visszaemlékezések szerint gyakran keveredett heves vitába saját magával, míg bátyjáról, a tragikusan fiatalon elhunyt Dane Tesláról úgy tudni, hogy rendszeresen hallucinált. Ha nem is ilyen súlyos problémákkal (bár állítása szerint néha maga is átélt hallucinációkat), de Tesla szintén kénytelen volt együtt élni egy mentális betegséggel.

Nikola Tesla valószínűleg obszesszív-kompulzív zavarban, ismertebb nevén kényszerbetegségben szenvedett. Ez általánosságban azzal jár, hogy a beteg a rendszeresen jelentkező, számára kellemetlen gondolatok hatására kialakuló szorongást különféle, értelmetlennek tűnő cselekedet végrehajtásával tudja csak enyhíteni.

Hasonlóan számos kényszerbeteghez, Tesla mániákusan irtózott a baktériumoktól, így egy nap számtalanszor kezet mosott és kesztyűt viselt, hogy véletlen se kelljen egy másik személyt közvetlenül megérintenie. A tisztaság és az egészség iránti megszállottsága egy idő után odáig jutott, hogy fogyasztás előtt minden ételét és italált átfőzte, hogy azokban véletlenül se maradjanak kórokozók. Erre az elhatározásra saját bevallása szerint azután jutott, hogy egy alkalommal mikroszkóppal megvizsgálta az ivóvizét és elborzadt a benne hemzsegő „szörnyűséges teremtményektől.”

Az étkezések során emelett már gyerekkorától fogva mindig előre megbecsülte a tányérján lévő étel térfogatát és kiszámolta, hogy pontosan hány rágással tudja majd azt elfogyasztani. Mindemellett betegesen irtózott a kerek tárgyaktól, és állítólag nem tudott megmaradni egy szobában fülbevalót viselő nőkkel.

Tesla másik furcsa „mániája” a hármas számhoz kapcsolódott. Szokása volt, hogy mielőtt belépett volna egy épületbe, azt előtte mindig körbejárta három alkalommal, étkezés előtt pedig mindig össze kellett hajtania 18 zsebkendőt, minthogy az osztható hárommal. Hasonlóképp, amikor éppen egy szállodában tartózkodott, mindig 18 törölközőt kért a személyzettől.

A kényszerbetegség mellett Tesla krónikus kialvatlanságban is szenvedett. Állítása szerint éjszakánként mindössze két órát aludt – igaz, ezt napközben kiegészítette rövid szundításokkal. Ennek megfelelően mindig rendkívül fáradt volt és nem egyszer előfordult, hogy munka közben egyszerűen elájult a laboratóriumban.

Tesla mentális problémái természetesen már kortársai figyelmét is felkeltették. Rajongói általában lényegtelennek nevezték a furcsa szokásokat, míg ellenfelei annak bizonyosságaként hangoztatták azokat, hogy Tesla teljesen bolond. A valóságban a kiváló elme olyan problémákkal volt kénytelen együtt élni, amely napjainkban is számtalan ember életét nehezíti meg. A pszichológiai problémákkal szemben még sokkal elutasítóbb korban azonban, Teslának sajnos nem volt lehetősége arra, hogy megfelelő segítséget kapjon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Az idős Tesla

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár