2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mézgyűjtést ábrázoló barlangrajzra bukkantak Spanyolországban

2021. július 14. 14:34 Múlt-kor

Régészek az északkelet-spanyolországi Castellotéban egy, a jellegzetes kelet-ibériai, apró figurás stílusban festett barlangrajzra bukkantak, amely egy mézet gyűjtő embert ábrázol. A kifejezetten jó állapotban fennmaradt őskori alkotás körülbelül 7500 éves lehet.

A Guadalope folyó partján található Barranco Gómez sziklamenedékben egy 12 méter széles falszakaszon három őskori rajzot is találtak, a mézgyűjtő alak mellett két íjjal felszerelt vadászt, és egy hátrafelé nézve rohanó őzet ábrázoló művet.

A mézgyűjtés legrégebbi ismert ábrázolása szintén Spanyolországból származik. A „bicorpi ember” néven ismert, mintegy 8000 éves alkotásra a Valencia közelében lévő Cuevas de la Araña barlangrendszerben bukkantak.

Míg az európai kontinens más területein a lakosság már földműveléssel foglalkozott, a mai Kelet-Spanyolországban élő vadászó-gyűjtögetők mindennapi cukorszükségletének fedezésében nagy szerepe volt a mézgyűjtésnek is, és hajlandóak voltak valóban „meredek” árat fizetni.

A „bicorpi embert” egy meredek sziklafal megmászása közben ábrázolták, míg a most megtalált Barranco Gómez-i ember kötéllétrának tűnő alkalmatosságot használ.

A meglehetősen részletes rajzon látható, hogy az alak felfelé néz, miközben halad a fent rögzített kötéllétrán, amelyet középtájt egy rúddal is rögzítettek a sziklafalhoz, a stabilitás érdekében.

A rajz részletességének köszönhetően megfigyelhető a mászás technikája is: a mézgyűjtő kinyújtott végtagokkal, közel maradva mássza meg a kötéllétrát, hogy megakadályozza annak túlzott kilengését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A menekülő őzet ábrázoló részletA mézgyűjtő ember közelről

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár