2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Meteorbecsapódás hozta létre a Tutanhamon ékszereiben is használt sivatagi üveget

2019. május 21. 14:27 Múlt-kor

Fény derült az Észak-Afrika több sivatagi területén is fellelhető különös, sárga üveg eredetére – mintegy 30 millió évvel azután, hogy létrejött.

Tutanhamon halotti maszkja
Kép forrása: bt.com

A széles körben „líbiai sivatagi üvegnek” nevezett anyag a Szahara keleti részén, Líbia keleti és Egyiptom nyugati részén fordul elő. Különleges színe miatt már a Tutanhamon fáraóval eltemetett egyik díszes mellkasi ékszer is tartalmazta, az anyag azonban az emberiségnél is sokkal régebb óta létezik.

Kialakulását régóta a Föld légkörébe kerülő idegen testtel hozták kapcsolatba, azonban eddig nem voltak biztosak benne a kutatók, hogy körülbelül 29 millió évvel ezelőtt egy földbe csapódó, vagy egy még a levegőben szétrobbanó meteor hozta-e létre.

Egy új tanulmányban ausztrál kutatók a sivatagi üveg szemcséiben lévő apró cirkonmintákat vizsgálták, a vizsgálat azonban kimutatta a rendkívül ritka reidit nevű ásvány nyomait is. A reidit kizárólag akkor jön létre, amikor a cirkon rendkívül nagy nyomásnak van kitéve. Bolygónkon eddig kizárólag meteoritkráterekben találtak rá, így a sárga üvegbe is kizárólag ezáltal kerülhetett belőle.

„Mind a meteoritbecsapódás, mind a levegőben való szétrobbanás képes megolvasztani dolgokat, azonban kizárólag a becsapódás okoz olyan lökéshullámot, amely képes magas nyomású ásványokat létrehozni” – mondta el Aaron Cavosie, a Curtin Egyetem szakértője, aki a kutatást vezette.

Az eredmény arra is rávilágít, hogy az ilyen hatással bíró meteoresemények a ritkábbak közé tartoznak, mivel a becsapódás lényegesen ritkábban fordul elő, mint a levegőben való szétrobbanás (mint amilyen a világszerte félelemmel vegyes csodálatot kiváltó 2013-as cseljabinszki eset volt Oroszországban).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Az ékszer, amelynek a közepén lévő szkarabeusz sivatagi üvegből készült (kép forrása: forbes.com)Líbiai sivatagi üveg (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár