2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújult város- és régiótörténeti kiállítás nyílt Sátoraljaújhelyen

2022. szeptember 27. 20:23 MTI

Új állandó kiállítás nyílt a Sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban Egy város ezer arca címmel – közölte az MTI-vel az intézmény működtetője, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) hétfőn.

múzeum
Kép forrása: zemplen.hu

A megújult várostörténeti tárlat Sátoraljaújhely és a zempléni régió történetét mutatja be egy teljesen új nézőpontból, olyan politikai fordulópontokat valamint gazdasági és társadalmi folyamatokat kiemelve, amelynek hatása a jelenben is érzékelhető.

A közlemény szerint a Kazinczy Ferenc Múzeumban eddig nem volt olyan kiállítás, ami ilyen behatóan foglalkozott volna a régió történelmével.

A bemutató létrehozásánál az alkotók Boris Groys azon elméletét tartották szem előtt, miszerint a kiállítások fő forrásait a történelem által hátrahagyott hétköznapi tárgyak adják.

A tárlaton szereplő műtárgyak jelentős része az elmúlt ötven év gyűjtésének eredményei, melyek bemutathatják, milyen lehetett újhelyinek lenni a múltban és mit jelentett a város az ott élőknek és oda érkezőknek.

A pénteken nyílt kiállítás egyaránt megidézi a Sátoraljaújhely egykori elitjének számító és a város peremvidékén élő emberek egyéni életútjait és sorsait is, valamint bemutatja a város történetét a reformkortól a rendszerváltozásig.

Kossuth Lajos közéleti pályájának első írásos emlékéből kiindulva járja körül a reformkori politikus kultuszát és kötődését Sátoraljaújhelyhez – olvasható a közleményben.

A látogatók a polgárosodás időszakának párbajairól szóló korabeli híreken keresztül tudhatják meg, hogyan vált a város egy dinamikusan fejlődő, ígéretes jövő előtt álló településsé a huszadik század elejére.

A tárlat emellett bemutatja az első világháború viszontagságait, a város stratégiai jelentőségét és a trianoni békekötést is.

Betekintést nyújt a két világháború közötti és a második világháború utáni korszakba is egészen a rendszerváltásig. Mindezt összekötve a városlakók által adományozott tárgyakkal és személyes történetekkel – közölte a PIM.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár