2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Még mindig várat magára a Mona Lisa-rejtély megoldása

2015. szeptember 25. 09:45 MTI

A tudományos vizsgálat nem tudta megállapítani, hogy valóban a Mona Lisa című Leonardo da Vinci-festmény egykori modelljének maradványai-e azok a csontok, amelyeket egy firenzei kriptában találtak. 

Mona Lisa

A rejtély megoldásán dolgozó kutatók tavaly áprilisban a Giocondók családi sírboltját tárták fel a firenzei Santissima Annunziata-bazilika egyik kápolnájában. Korábban felmerült, hogy bár a firenzei selyemkereskedő, Francesco del Giocondo felesége, Lisa Gherardini - akit hagyományosan a Mona Lisa modelljének tartanak - férje halála után kolostorba vonult, és a Szent Orsolya kolostorban temethették el, maradványait a Giocondók sírboltjába helyezhették át a kolostor 17. századi átépítése miatt. A kutatók csütörtökön számoltak be arról, hogy a sírboltban talált csontok vizsgálata nyomán nem jutottak dűlőre a kérdésben. A művészettörténészek szerint, ha sikerült is volna igazolni, hogy Gherardini maradványait találták meg, az még nem bizonyítja, hogy valóban ő volt a világhírű festmény modellje.

Akadnak, akik szerint férfi volt a modell, és olyanok is, akik azt állítják, hogy voltaképpen saját arcmása alapján festette meg a Mona Lisát Leonardo, esetleg több modellje is volt. A tudományos vizsgálat során szénizotópos kormeghatározással próbálkoztak: csonttöredékekből próbálták megállapítani, hogy valóban a kérdéses korszakból származnak-e. Gherardini 63 éves korában hunyt el 1542-ben. A kutatók a sírboltban talált maradványok közül csak egy olyat tudtak azonosítani, amely a 16. századból való. Silviano Vincenti, a kutatás vezetője arról beszélt, hogy a sír feltárása során sajnos nagyon csekély maradvány került elő, a koponyát nem találták meg, pedig annak rekonstrukciója segíthetett volna az évszázados rejtély megoldásában.

"Az volt a legnagyobb problémánk, hogy a maradványok nagyon töredezettek és szétszóródtak" - mondta el Giorgio Gruppioni, a Bolognai Egyetem halottkémi antroploógiai laboratóriumának vezetője. Mint hozzáfűzte: ez megnehezítette a maradványok nemének, a halál beálltának meghatározását, valamint a DNS-vizsgálatot is. Gherardini rokonainak maradványai nem kerültek elő, így az azokkal való DNS-összehasonlítás nem lehetséges. Vincenti azonban továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy "nagyon nagy esély van arra hogy a csontok Gherardini maradványai". Giorgo Vassari 16. századi művész és életrajzíró számolt be arról, hogy Leonardo a firenzei kereskedő, del Giocondo feleségéről festette a Mona Lisa-portrét, amelyet Itáliában La Gioconda néven ismernek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár