2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Már otthonról is tehetünk egy túrát a Vatikáni Múzeumban

2017. január 24. 09:27 MTI

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet hétfőn mutattak be a sajtónak. A legtöbb látogatót vonzó nevezetesség, a Sixtus-kápolna jelenleg csak egy 360 fokos fotón tekinthető meg, de már dolgoznak a szentély virtuális bejárhatóságán 

Vatikáni Múzeum

Az intézmény honlapján eddig csak a legelemibb információk voltak elérhetők, noha a múzeumegyüttes a világ egyik legjelentősebb műgyűjteménye. Az új honlapon egyelőre 13 ezer oldalnyi információ található öt nyelven, több mint 3000 műalkotás nagyfelbontású fotója tölthető le, és 57 virtuális túrát lehet tenni a gyűjteményeken kívül akár a vatikáni kertekben vagy a castelgandolfói pápai nyaralóban.

A http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en.html címen kezdetnek 4000 műalkotásról található információ a vatikáni múzeumokban kiállított 20 ezerből, de egy éven belül a teljes kiállítási anyag katalógusát elérhetővé akarják tenni online. Barbara Jatta, a múzeumok januárban hivatalba lépett új igazgatója - az első nő a több mint fél évezrede fennálló intézmény élén - hosszabb távon hozzáférhetővé akarja tenni a Vatikán birtokában lévő összes - mind a 200 ezer - műkincset, a közszemlére tetteken kívül a raktárakban porosodókat is.

A legtöbb látogatót vonzó nevezetesség, a Sixtus-kápolna jelenleg csak egy 360 fokos fotón tekinthető meg, de már dolgoznak a szentély virtuális bejárhatóságán. Az új portál tovább könnyíti az online jegyvásárlást és előjegyzést is, amivel a Vatikán a múzeumok előtt kígyózó hosszú sorok teljes felszámolását szeretné elérni. Ferenc pápa bátorítja, hogy az eredetileg csak kevesek műélvezetének szánt remekműveket minél többen megtekinthessék. Az 1506-ban alapított Vatikáni Múzeumokat évente 6 millió látogató keresi fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár