2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mai autóink féklámpája, ablaktörlője és irányjelzője is egy hollywoodi színésznő találmánya volt

2022. március 30. 14:26 Múlt-kor

Utolsó évei

Lawrence színészi karrierjének az első világháború éveiben áldozott le. Ebben nagy szerepe volt egy 1915-ben elszenvedett balesetnek, amely egy filmforgatás közben érte. A stúdió, ahol forgattak, lángra kapott. Lawrence megégett, a haja megperzselődött, és egy eséstől eltört a gerince is. Hónapokig nem forgatott, és a sérülése soha nem jött egészen helyre.

A férjéhez fűződő viszonya megromlott, miután azzal vádolta meg, hogy rendezőként ő tehetett arról a jelenetről, amely során megsérült. (Férjével, Harry Solterrel közösen alapították meg a Victor Studiost, főleg Lawrence hírnevére alapozva. Ekkorra a színésznő heti ötszáz, férje heti kétszáz dolláros jövedelemre tett szert. A cég a némafilmekre specializálódott, ám később a házaspár kiszállt az üzletből, a vállalatot pedig a Universal bekebelezte).

Lawrence problémái annyira súlyossá váltak, hogy négy hónapra lebénult, ám a kezelési költségei fizetését a stúdió megtagadta. 1921-ben megpróbálkozott egy hollywoodi visszatéréssel, de nem aratott nagy sikert.

Második férje tükrözte az érdeklődését, ugyanis egy autókereskedővel házasodott össze. Ketten a húszas évek közepén Los Angelesben egy színházi sminkszereket áruló kozmetikai vállalkozásba is belekezdtek, amely többek között azokat a termékeket árulta, amelyeket Lawrence talált ki. Bár a pár időközben elvált, a céget közösen működtették tovább, egészen addig, amíg a nagy világgazdasági válság el nem sodorta ezt a vállalkozást is.

Harmadik férjével csak néhány hónapig éltek együtt, miután a férfi alkoholista volt és súlyosan bántalmazta Lawrence-t.

A gazdasági válság elsöpörte Lawrence vagyonát, ráadásul a némafilmeknek is befellegzett, ezért kénytelen volt az MGM által a régi sztároknak biztosított járadékból éldegélni. Az orvosok gyógyíthatatlan betegséget állapítottak meg nála, amely többek között depresszióval járt együtt.

Lawrence már 1912-ben kifejezte öngyilkossági szándékát, miután a férjével összeveszett, de akkor nem követte tett az elhatározást. A rossz egészségügyi hírek hatására azonban 1938 decemberében már valóban önkezével vetett véget életének – megmérgezte magát. Jelöletlen sírjára csak 1991-ben, egy névtelenségbe burkolózó brit színész adományából került emléktábla.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A tegnap mára szinte ismeretlen filmsztárjai, miután az MGM-hez kerültek: (b-j) Florence Lawrence, Flora Finch, King Baggot, Jack Gray, Mahlon Hamilton, Robert Wayne, Jules Cowles, Naomi Childers és Helene ChadwickLawrence egy Lozier mákájú nyitott túraautó volánjánál, 1912 körülSűrű forgalom a New York-i 42. utca és a Madison sugárút kereszteződésében, 1917.Florence LawrenceAz Egyesült Államok egyik legelső filmrajongói lapja, a Photoplay Magazine címlapja 1914-ből, Florence Lawrence-szel

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár