2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Magyarországról elhurcolt zsidók ötven éve kallódó tárgyai is visszakerültek Auschwitzba

2016. június 7. 16:30 MTI

A gázkamrák áldozataihoz tartozó több mint 16 ezer személyes tárgy került vissza az auschwitzi náci német haláltábor helyén létesített múzeumba. A holmik az 1967-ben végzett régészeti munkák alkalmával kerültek elő, majd elkallódtak - közölték kedden a múzeumi honlapon.

Magyar felirat a széttört kerámián
Magyar felirat a széttört kerámián

A közlemény szerint olyan tárgyakról van szó, amelyeket az auschwitz-birkenaui rámpán végzett szelekciókor a gázkamrába kerülő embereknek sikerült megtartaniuk. Vannak köztük gyógyszeres és parfümös flakonok, ékszerek, órák, pipák, tűzgyújtók, edény- és cipődarabok, kések, kulcsok, kefék. A múzeum munkatársai több hónapja kutattak az 1967-ben a birkenaui gázkamrák helyén végzett régészeti ásatáson megtalált tárgyak után. Az ásatás folyamatáról egy korabeli dokumentumfilm alapján értesültek, az akkor előkerült tárgyaknak azonban csak egy kis része maradt meg.

Az elveszett leletek utáni nyomozást az nehezítette, hogy nem él már a dokumentumfilm szerzője, Andrzej Brzozowski és sokan meghaltak az ásatások szemtanúi közül is. Az 1989-es rendszerváltást követően az illetékes intézmények pedig átszervezésen estek át, így a levéltári kutatás eredménytelennek bizonyult. Az elveszettnek hitt gyűjteményre végül a Lengyel Tudományos Akadémia (PAN) egyik épületében bukkantak rá 48 dobozban, darabonként csomagolva.

Piotr Cywinski, az auschwitzi múzeum igazgatója szerint a tárgyakat 1967-ben valószínűleg további kutatás miatt vitték be az akadémiára. "Néhány hónappal később, 1968-ban azonban politikai fordulat következett be, és az akkori kommunista hatalom élesen antiszemita irányt választott" - emlékeztetett Cywinski. A megtalált gyűjteményt vissza is vitték az auschwitzi múzeumba, ahol a tárgyakat jelenleg leltározzák, szükség esetén konzerválják is.

Az auschwitzi koncentrációs tábort 1940-ben állították fel a nácik, az Auschwitz II-Birkenau koncentrációs tábort két évvel később. A nácik a táborokban több mint egymillió embert öltek meg, főleg zsidókat, de lengyelek, cigányok, szovjet hadifoglyok és más nemzetiségű foglyok is voltak az áldozatok között. 1947-től Auschwitz és Auschwitz II-Birkenau múzeumként működik. Az auschwitzi koncentrációs tábor az egyetlen egykori náci német haláltábor, amely szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár