2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Madame Déficittől a gyermekkirályokig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

2020. június 27. 11:50 Múlt-kor

Ha lemaradtak volna az elmúlt hét legérdekesebb írásairól, most bepótolhatják. A Múlt-kor elhozta Önöknek az orosz történelem egyik legmisztikusabb alakját, Raszputyint, elmerültünk a gyermekként trónra került uralkodók nehéz sorsában, mélyére ástunk a Borgia-pápa VI. Sándor botrányainak, és elkísértük Marie Antoinette-et a kivégzőpadig.

Legizgalmasabb

Madame Déficit

A kis Mária Antónia szinte egyáltalán nem ismerte az édesanyját. Amikor elvitték őt hozzá, a császárné felpillantott a papírból, magához vett egy nagyítót, és azzal tanulmányozta a lányát. Néhány perc múlva megjegyezte, hogy korához képest kicsinek tűnik. Nevelőnőjét, Mme von Brandeist és orvosát van Swietent megkérdezte, hogy a fiatal kisasszonynak ízlik-e a hal, hogy nem gyötri-e félelem a mennydörgéstől és a villámlástól, valamint hogy milyen fejlődést mutat a tanulmányait illetően. Rögtön azután, hogy meghallgatta a tömör válaszokat, Mária Terézia újból belemerült a munkába.

A gyermeket eredetileg nem a francia trónörökösnek szánták, ám egy haláleset közbeszólt és a leendő francia királyné pozíciójába a legfiatalabb lány, Mária Antónia került. A szédületes karrier előtt álló jelentéktelen főhercegnőnek nagy – főként külső – változásokon kellett átesnie, amelyre Mária Terézia 400 ezer livre-t áldozott. Antónia szép volt ugyan, de nem éppen tökéletes menyasszonya egy trónörökösnek. Például túl magas volt a homloka és elhanyagolt a fogsora.

Miután három hónap alatt kicsinosították és végre megjött a várva várt „Krottendorf vezérezredes” is, semmi sem állt a 14 éves osztrák főhercegnő útjába. Az 1770. évi esküvőtől az 1793. októberi kivégzésig azonban hosszú és rögös utat kellett bejárnia az udvar által Marie Antoinette-re, a nép által pedig Madame Déficitre átkeresztelt lánynak. A francia történelem egyik legismertebb nőalakjának kálváriáját itt találja.

Részeges, tejfakasztó, szerzetes és jós

Alighanem még a mai fiatalok többsége is hallotta már a Boney M. egyik legnagyobb slágerét, a Raszputyint. A dalban a misztikus figurát az orosz cárné szeretőjeként, valamint Oroszország legnagyobb szexgépeként emlegetik, aki végül merénylet áldozatává vált. Korántsem a népszerű együttes slágere volt az egyetlen, amely feldolgozta a témát: Raszputyin személye számos rendezőt és regényírót is megihletett.

De vajon miért lett popkulturális ikon egy XX. század elején élő orosz szerzetesből? Mi igaz a körülötte terjengő szóbeszédből? Ki volt ez a legendákkal átszőtt életet élő „szent ember”, akinek figurája még az 1970-80-as évek legfelkapottabb nyugatnémet popformációját is megihlette? A válaszokért lépjen ide.

VI. Sándor pápa botrányai

A 15-16. század fordulójának legnagyobb skandalluma az úgynevezett gesztenyelakoma volt. A vatikáni történészek közül sokak által vitatott eseményen VI. Sándor pápa fiával és közeli ismerőseikkel mintegy 50 prostituált szolgálatait vette igénybe, és a hírek szerint még egyfajta versennyé is alakult az éjszaka. „A vacsora után a gyertyatartókat az égő gyertyákkal levették az asztalokról, és a földre helyezték, és gesztenyéket szórtak szét, amelyeket a meztelen kurtizánok a kandeláberek közt négykézláb mászva szedtek össze, a Pápa, Cesare és húga, Lucrezia tekintete alatt” – írta Johann Burchard pápai ceremóniamester a naplójában.

A Borgia-pápát sokan a történelem legkorruptabb egyházfőjének tekintik, aki vesztegetések, politikai merényletek és egyéb gyilkosságok révén jutott a csúcsra. Életútját állítólagos vérfertőző kapcsolatok, nepotizmus, szexbotrányok szegélyezték, ám sokakban felmerült, hogy az utókor csupán a hírneve alapján gondolja ilyen rossz pápának. A hírhedt Szent Péter-utódnál talán csak gyermekei tettek többet a család „megtépázott” renoméja érdekében. A Borgiák meghökkentő tetteiért kattintson ide.

Hét király, aki gyermekként került a trónra

A kortársai által a „világ csodája” névvel illetett, a Római Birodalom nagyságának visszaállítására törekvő III. Ottó mindössze hároméves volt, amikor édesapja, II. Ottó halála után elnyerte a német királyi címet. Tutanhamonnak sem jutott hosszú gyermekkor, ő 8-9 évesen kezdte meg névleges kormányzását. Vajon hogy boldogult a konfliktuskerülőnek és uralkodásra alkalmatlannak titulált V. Henrik angol királyként? Mit kezdett Mátyás király 15 évesen a nyakába szakadt felelősséggel? Melyik francia király nem volt hajlandó hat esztendős korában részt venni a szegények éves húsvéti lábmosdatásán? A válaszokat itt találja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár