2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Legyen meg a te akaratod: Boldog IV. Károly és családja száműzetését mutatják be Győrben

2020. október 6. 12:45 MTI

Fiat voluntas tua - Legyen meg a te akaratod címmel Boldog IV. Károly és családja madeirai száműzetését bemutató kiállítás nyílt a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár épületében, a Triangulum Galériában hétfő kora este.

A Győri Egyházmegye tájékoztatása szerint a tárlaton látható fotográfiák az utolsó magyar uralkodónak és családjának 1921 és 1922 közötti időszakát emelik ki, de a király halála utáni évekből is bemutat néhány momentumot, egyebek mellett Zita királyné és Habsburg Ottó 1968-as funchali látogatását.

A fotográfiákat Manuel de Olim Perestrello portugál fényképész készítette.

A képek több-kevesebb eltéréssel időrendben mutatják be a száműzetést, a Madeira szigetére történő megérkezést és IV. Károly király temetését.

A fotográfiák elhelyezése az időrendiséghez való igazodás mellett egyfajta lelki út bemutatására törekszik: míg az első terem középső, négyes elosztású tércikkelyeiben a Madeirán töltött utolsó hónapokat lehet körbejárni az óramutató járásának megfelelően, addig a terem falain, körben a temetési menetről készült fotósorozat látható.

Az így kirajzolódó térszerkezet a bentről kifelé tartó körkörös mozgás által az alászállás és felemelkedés vertikális dimenzióira mutathat rá, vagyis a száműzetés fájdalmától, a haza elveszítésétől, a megaláztatástól, az elárulástól a betegség hordozásán és a halálon keresztül az "égi haza" megtalálásáig.

"Ez valójában minden ember útja, és éppen ezért IV. Károly király élete és szenvedése egyetemes érvényűvé válhat a kiállított fotósorozaton keresztül" - olvasható a kiállítás leírásában.

A kiállítás címe, a Fiat voluntas tua - Legyen meg a te akaratod, IV. Károly utolsó szavai voltak, amelyeket halálos ágyán mondott, 34 évesen Madeira szigetén.

A tárlat november 15-ig, csütörtöktől és vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár