2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lebegés a Plútó gravitációjában és Nessie teteme: hét jól sikerült áprilisi tréfa

2023. április 1. 15:05 Múlt-kor

A Loch Ness-i szörny teteme

Szenzációs hírt kapott fel a világsajtó 1972. április első napján: megtalálták a 6. század óta fel-felbukkanó skóciai Loch Ness-i szörny tetemét, amelyet a Scarborough-ban található Flamingo Állatpark a tó környékén dolgozó zoológusai fedeztek fel.

A szakértői csapat előző nap éppen reggelizett, amikor értesítették őket, hogy valami különös, ám halottnak tűnő lényre bukkantak a vízben. Az első jelentések arról szóltak, hogy a rettegett élőlény mintegy másfél tonnát nyom, zöld színű és pikkelyes.

A szakértők megpróbálták Yorkshire-ba szállítani a kriptozoológia egyik legrejtélyesebb esetének maradványait. Felrakták egy teherautóba, és indultak is, azonban Inverness város szirénázva érkező rendőrsége egy 1933-as törvényre hivatkozva – amely kimondja, hogy tilos elmozdítani azonosítatlan élőlényeket a Loch Ness-i tó környékéről – ezt megakadályozta.

Egy helyi vizsgálat végül megállapította, hogy a megtalált lény mégsem Nessie, hanem csupán egy Skóciában nem őshonos elefántfóka teteme.

Csak másnap derült ki a turpisság, hogy nem a sajtó képviselői voltak a szenzációhajhász tréfamesterek, a világméretű átverés felelősségét a Flamingo Park egyik munkatársa, a 23. születésnapját ünneplő John Shields vállalta magára.

Kiderült, hogy a fóka egy héttel azelőtt hunyt el a Dudley Állatkertben. Shields leborotválta a bajuszát, kövekkel tömködte ki a szájüregét, és lefagyasztotta, mielőtt a tóba hajította. Az volt a szándéka, hogy a kollégáit megtréfálja a közelgő bolondok napja alkalmából. Azonban a vicc a rendőrség megjelenésével már nem sült el olyan jól.

A kamu vulkánkitörés

Az alaszkai Sitka város lakóinak 1974. április elsején reggel igen különleges, ám annál ijesztőbb látványban volt részük: fekete füst szállt fel a négyezer éve nyugvó, Mount Edgecumbe nevű vulkán krátere felől.

Az emberek riadtan rohantak ki az utcára, és félelemmel vegyes csodálkozással nézték a nem várt jelenséget. Álmukban sem gondolták volna, hogy a közeli félszigeten lévő tűzhányó valamikor még az életükben kitörhet.

Riasztották a parti őrséget, amely azonnal egy helikoptert küldött a kráterhez. Amint közeledett a pilóta a hegyhez, a füst egyre nagyobbá vált. Amikor megérkezett a helyszínhez, először nem hitte el, amit látott, de később már hatalmasat kacagott rajta.

A hegy oldalában több tucat régi autógumi égett hatalmas lánggal, míg mellette, a hóba körülbelül 15 méteres betűkkel volt belerajzolva, hogy „április bolondja”. Amikor kiderült, hogy csupán emberi turpisságról van szó, és az Edgecumbe továbbra is szundikál, előkerült a felelős is, mégpedig a helyi ügyeletes viccmester, Oliver „Porky” Bickar.

Az 50 éves férfi elméjében 1971-ben fogalmazódott meg a tréfa ötlete, s már abban az évben 70 autógumit gyűjtött össze, ám úgy döntött, vár 1974-ig. A világot bejárt kamu-vulkánkitörés hírének fogadtatása meglepő módon pozitív volt: a helyiektől kezdve a hivatalos szerveken át mind megdicsérték a mókamestert.

Amikor hat évvel később a Washington állambeli Mount St. Helens tűzhányója valóban kitört, Bickar levelet kapott egy denveri címről: „Ezúttal túl messzire mentél, te gazfickó!”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár