2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

"Kulturális Csernobil" Oroszországban

2015. február 2. 09:55 MTI

Hatalmas tűzvész pusztított szombaton Oroszország legnagyobb egyetemi könyvtárában, az orosz tudományos akadémia társadalomtudományi információs intézetének moszkvai alapkönyvtárában, ahol több mint tízmillió könyvet és dokumentumot, köztük ritka középkori szláv szövegeket tárolnak. A katasztrófa nyomán több mint egymillió mű szenvedett valamilyen kárt, s a pusztítást jellemezve egyesek a 80-as évekbeli atomkatasztrófára utalva egyenesen "kulturális Csernobilt" emlegetnek.


A lángok péntek este csaptak fel Oroszország egyik legnagyobb könyvtárában, és szombatra az épület egy részét elpusztították. A rendkívüli ügyek minisztériuma közölte, hogy 200 tűzoltó dolgozott a lángok kioltásán. Még szombat délután az illetékesek arról beszéltek, hogy várhatóan aznap estére tudják felszámolni a tüzet, amely mintegy 2000 négyzetméterre terjedt ki az épületben. Végül vasárnap délelőttre tudták megfékezni a lángokat.

A tűzben az épület egyik szárnya kiégett és beszakadt a teteje. A társadalomtudományi információs intézet vezetője, Jurij Pivovarov katasztrofálisnak nevezte a tűzesetet, de azt is elmondta, hogy a károk pontos mértékét egyelőre nem tudni. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a ritka középkori szláv dokumentumok nem sérültek meg - tette hozzá. Pivovarov szerint a könyvtár gyűjteményének csak egy kis részét digitalizálták eddig.

"Ez hatalmas veszteség a tudomány számára: a legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményről van szó a világon, amely valószínűleg csak a washingtoni kongresszusi könyvtárhoz hasonlítható" - mondta Vlagyimir Fortov, az orosz tudományos akadémia elnöke. Fortov szerint a dokumentumok több mint 15 százaléka szenvedett valamilyen kárt, az iratok nagy része nem is a tűzben semmisült meg, hanem az oltáshoz használt vízben ázott el. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesülései szerint a hatóságok elsősorban rövidzárlatra gyanakodnak. A tűzben senki sem sérült meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár