2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Különös emberáldozatra bukkantak a Silla királyság időszakából

2015. április 13. 17:31

A napokban egy olyan ősi sír került elő Dél-Koreában, amelyben egy férfi és egy nő egymáshoz egészen közel feküdt. Bár azt hihetnénk, egy újabb szerelmespár közös nyughelyét sikerült feltárni, a felfedezés messze nem olyan romantikus, mint elsőre tűnik: a férfit a nő halála miatt áldozták fel, hogy egyszerre temethessék el őket.

Dél-Korea

A földből és kövekből készült, 5-6. századi temetkezést Dél-Korea Észak-Kjongszang tartományában, a Szöultól 370 kilométerre délkeletre található Kjongdzsu (nyugaton Gyeongju) városában tárták fel. Gyeongju egykoron a Silla királyság (i.e. 57-i.sz. 935) fővárosa volt, leginkább aranydíszeiről és gyönyörű buddhista templomairól vált híressé. A városhoz olyan világörökségi területek tartoznak, mint a Seokguram-barlang, a Bulguksa templom, a Kjongdzsu Történelmi Körzet vagy Yangdong.

A dél-koreai kulturális örökségvédelmi intézet régészei szerint a lábcsontok és a fogak vizsgálata azt mutatja, hogy az egyik csontváz egy, a harmincas éveiben elhunyt nőhöz tartozik, akit aranyfüggőkkel és -lapokkal díszített övvel helyeztek örök nyugalomra, továbbá jádéból készült zöld ékszereket és gyöngyökből fűzött nyakláncot viselt. A férfit - aki feltehetően fiatalabb volt a nőnél - hozzá közel temették el, olyannyira, hogy fejük összeért.

A temetkezés másik helyiségében a régészek egy kardot, egy agyagedényt és lószerszámokat találtak, amelyekről úgy gondolják, hogy a nőé voltak. A történelmi forrásokból arra lehet következtetni, hogy az elhunyt egy kardforgató nemesasszony volt, aki történetesen lovagolt is; ez nem merész feltételezés, hiszen a Silla királyság idején a nők a társadalom megbecsült tagjai voltak, sokuk pedig magas társadalmi rangot viselt, ráadásul három Silla-uralkodó is a szebbik nem tagjai közül került ki.

A kutatók feltételezése szerint a temetkezés a nő számára épült, s mivel nincs olyan sírlelet, amely közvetlenül a férfival hozható összefüggésbe, őt valószínűleg feláldozták. A dél-koreai JoongAng Daily című napilapnak nyilatkozva az egyik szakértő arról beszélt, hogy nem ez az első eset, amikor egy férfi emberáldozatot találtak egy női sírban, ám korábban ezek a csontvázak a sírmellékletet őrző helyiségben kerültek elő. Lee Han-szang, a Daejeon Egyetem professzora úgy véli, hogy a férfi a nő szolgája, esetleg a testőre vagy szeretője lehetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 15.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár