2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különös, ám sikeres szövetségre lépett Mussolini ellen az Egyesült Államok és az olasz maffia

2023. szeptember 18. 18:06 Múlt-kor

A tengely meg az alvilág

A szervezett bűnözés Olaszországban természetesen gyakran belefolyt a politikába, ám önmagában ez nem jelentette azt, hogy politikai ideológiák vezérelték volna. Mussolini 1922-ben jutott hatalomra Olaszországban, és eleinte talán mérsékelt szimpátia is megnyilvánult maffia részéről a Duce felé, ám a belső ellenségek egyre csak fogytak, így egyszer csak a szervezett bűnözés került a célkeresztbe.

A Duce megbízta Cesare Morit, hogy törje le a maffiát, ehhez pedig minden törvényi felhatalmazást megkapott. Mori nem habozott, hanem intézkedni kezdett, olykor szabályos hadjáratokat indított, és a kapott felhatalmazás egyúttal azt is jelentette, hogy szabadon átléphetett a korrupt helyi rendőrök felett. A törvényes kereteket olykor átlépve mintegy tizenegyezer bűnözőnek tartott egyént ítéltek el.

Egy részük az Egyesült Államokba menekült. Bár 1929-ben Mussolini kihirdette, hogy felszámolták a maffiát, az valójában mélyebb illegalitásba vonult, és fontos következményekkel járt, hogy a szervezett alvilág ellenségévé vált a fasizmusnak.

Az Egyesült Államokba menekült olaszok hamar kiépítették a maguk szervezetét, a szesztilalomnak köszönhetően pedig meg tudtak erősödni. A New York kikötőjét, egészen pontosan a fultoni halpiacot uraló társaság feje Joseph „Zoknis” Lanza volt, és az elhárítás tisztjei március 25-én először őt keresték meg. Lanza beleegyezett az együttműködésbe, ezért a kikötő halászhajói fedett elhárítókat engedtek a fedélzetükre.

A halászhajók rendelkezésükre bocsátották a rádiót, sőt jelentették a gyanús hajómozgásokat is, mivel a munkájukból kifolyólag szinte éjjel-nappal figyelték a vizeket. Erre azért volt szükség, mivel az elhárítás tisztjei meg voltak győződve arról, hogy a német tengeralattjárók azért tudnak ilyen közel férkőzni a keleti partok vizeihez, mert titokban valakitől utánpótlást vesznek fel.

Lanza javasolta, hogy terjesszék ki az együttműködést, és úgy ítélte meg, hogy ehhez szükség van a befolyásos maffiózó, Charles „Lucky” Luciano segítségére, mivel ő sokkal inkább képes lehetett arra, hogy meggyőzze többek között a rivális ír gengsztereket. Azonban ez nem ment egyik pillanatról a másikra, ehhez további segítségre volt szükség Meyer Lansky képében.

Lansky egy zsidó származású, szerencsejátékban utazó gengszter volt, aki többek között arról híresült el, hogy tizennégy társával együtt szétvert egy náciszimpatizáns gyűlést Manhattan németek lakta negyedében. Lansky régi barátja volt Lucianónak, és közös üzleteik miatt képes volt megszervezni a kapcsolatot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Német U-Boot az Atlanti-óceánon, 1942.Hajnalban útnak induló szövetséges konvoj kísérőhajókkal és a légitámadások ellen védő, dróttal rögzített ballonokkalDokkmunkások a Fulton halpiaconMeyer LanskyCharles „Lucky” LucianoAz amerikai haderő által a maffia információi alapján lebombázott ellenséges hajók Szicília mellettAz amerikaiak bevonulását üdvözlik a szicíliai Palermo lakosai

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár