2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges játékokkal múlatták az időt az Újvilág őslakosai a spanyol hódítás előtt

2022. február 9. 14:13 Múlt-kor

Bul, a játékos háború

Az olykor pulucnak, vagy booliknak is nevezett bul eredete szintén homályba vész. A játék a maják körében maradt fenn, és a vetési időszak kezdetét ünnepelték vele, de az eredeti szabályai elvesztek.

A manapság ismert metódusok, amelyekkel például Guatemalában, vagy a számítógépes változatokban játsszák, tulajdonképpen újabb kori szabályalkotások eredményei. A legismertebbnek a Robert Charles Bell által újragondolt szabályok számítanak.

A játékhoz két fő szükséges, de több résztvevővel is játszhatják, ekkor viszont két csapatra kell osztani a játékosokat, és a továbbiakban a csapat győzelméért megy a harc. A játékteret párhuzamosan lefektetett pálcikákkal egyenlő nagyságú mezőkre osztották, és a szélső sorba kerültek a játékosok bábui, a továbbiakban ez lesz a ház.

Általában öt bábuval játszották, amelyeket ágacskákból, és levélszárakból készítettek el. A kockákat kukoricaszemek helyettesítették, amelyeknek az egyik oldalát feketére színezték. Ezt az öt kukoricaszemet nevezték bulnak, a játék innen nyerte el a közismert nevét. A játékos annyit léphetett egy bábuval, amennyi sárga színt dobott velük. Kivéve, ha az összes kukoricaszem feketét mutatott, ekkor ötöt léphetett.

A háborús jellegét a bulnak a játékmenet adta. Ha egy bábuval olyan mezőre léptek, amelyen egy ellenséges bábu állt, akkor azt foglyul ejtette, és a továbbiakban együtt mozgott a fogva tartójával. Egy bábu több ellenséget is fogságba ejthetett ilyen módon, de ha az ő mezőjére lépett egy ellenfél, akkor a foglyai kiszabadultak.

Amennyiben az ellenséges bábukat a játékos visszajuttatta a saját házába, úgy azokat „megölték”, és a játékban a továbbiakban nem vettek részt. A győzelmet az szerezte meg, aki az ellenfele valamennyi bábuját megölte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár