2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Különleges, 2700 éves papiruszt koboztak el régiségtolvajoktól

2016. november 7. 10:51 MTI

Jeruzsálem héber nevére bukkantak egy 2700 éves papiruszon az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei - jelentette a helyi közszolgálati rádió. A nyomozók tudomására jutott, hogy a rablók különleges kincset találtak, és egy ügynök révén követni kezdték a papiruszdarabka útját, majd amikor a tolvajok megpróbálták eladni egy izraeli régiségkereskedőnek, lecsaptak és megszerezték a műkincset.

Évekkel ezelőtt minden bizonnyal a Júdeai-sivatag egyik barlangjában találták az értékes leletet régiségtolvajok, akiktől az Izraeli Régészeti Hatóság nyomozói kobozták el a Júdea királyságának idején ősi héber betűkkel írt történelmi dokumentumot. A nyomozók tudomására jutott, hogy a rablók különleges kincset találtak, és egy ügynök révén követni kezdték a papiruszdarabka útját, majd amikor a tolvajok megpróbálták eladni egy izraeli régiségkereskedőnek, lecsaptak és megszerezték a műkincset.

Három éven át kísérték figyelemmel a sivatag barlangjaiban dolgozó műkincsvadászokat, és több értékes leletet is sikerült megmenteni, hogy azok ne a feketepiac műkereskedőihez és magángyűjtőkhöz vándoroljanak, hanem a közgyűjteményekbe kerüljenek - közölte munkájukról egy szakember a rádióban. A kétsoros óhéber szöveget tartalmazó, 11 centiméter hosszú és 2,5 centiméter széles papiruszdarabka korát szénizotópos kormeghatározás alapján 2700 évesre becsülik, és ezt alátámasztja a szöveg paleográfiai elemzése is, amely a betűk formája, az egykori írásmód alapján becsüli meg egy szöveg korát.

A papiruszon egyértelműen egy korabeli kísérőüzenet olvasható, amellyel egy borszállítmányt küldtek Jeruzsálembe a királyhoz a Jordán völgyében a Naara nevű településről. A szövegben szerepel a Jerusalma, vagyis Jeruzsálem felé szó. A kutatók szerint a bor és vele a kísérőlevél nem jutott el a városba, az italt valószínűleg útközben elrabolták, a cédula pedig elkallódott. Csakis ennek köszönhető, hogy majd háromezer éven át megmaradt a száraz, sivatagi éghajlaton, a jóval nedvesebb jeruzsálemi klímát nem bírta volna ki az egykori levélke.

Ez a műkincs nemcsak a Jeruzsálem szó felbukkanása miatt ritka érték, hanem azért is, mert ebből a korszakból eddig csak két másik papiruszt találtak ezen a vidéken, amelyek közül az egyikről már eltűnt az egykori szöveg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár